С „Музикален круиз“ започна програмата на Фестивала „Дунавски вълни“

Сподели: 

Концертът на Видинската симфониета събра много почитатели в летния театър на крепостта „Баба Вида“ за началото на Единадесетото издание на фестивала на изкуствата, който се организира от Община Видин. То бе открито официално от заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. Тя подчерта, че Общината успява да съхрани и развие този емблематичен фестивал, както и да подготви редица други фестивали. „По този начин наистина превръщаме старопрестолния ни град във фестивален център на Северозапада“ – заяви Борисова. И пожела от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име хубава вечер и незабравими преживявания през фестивалните дни.
    Концертът премина под диригентството на Овидиу Маринеску, който е родом от Румъния. Освен диригент, той е виолончелист, преподавател, композитор. Днес живее в Пенсилвания и работи  в West Chester University. Солист бе Бланка Беднарзд, една от най-изявените съвременни цигуларки, която е от полски произход. В концертната програма бяха включени популярни произведения от Щраус, Монти, Пиацола, Жобим и Маркес.
Днес (26 юни) програмата на Фестивала „Дунавски вълни“ продължава с музикалната приказка „Магарешки работи“, представена от Симфониета – Видин. Началото е 10:00 ч., до скулптурите на лисичките в Крайдунавския парк. От 19:00 ч. гостува Драматичен театър – Монтана с моноспектакъла на Стефан Милков „Чудомирщини“, който ще се играе на сцената в крепостта „Баба Вида“.
По време на фестивала са предвидени благотворителни активности в подкрепа на кампанията „Дари бъдеще на Елена“. Събраните средства ще помогнат за лечението на Елена Ангелова, която се нуждае от чернодробна трансплантация. За извършването й в Турция са необходими 140 000 лв., като до момента са дарени общо към 123 000 лв.