Таланти от Видин с голямото отличие на фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада“

Сподели: 

Призът на Кмета на Община Монтана – най-високото отличие в трите раздела на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, отпътува за Видин, София и Пордим, съобщиха организаторите на творческата надпревара. Певческата група за автентичен фолклор „Дунавска дъга“ от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Видин, с ръководител Живка Сливенова, спечели приза в раздел „Народно пеене“. Като най-добър сред танцовите състави беше откроен ансамбъл „Пордим“. Певците, музикантите и танцьорите от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Пордим впечатлиха журито и очароваха публиката в Монтана. Те участваха с композиции на своя хореограф Даниела Цолова. При инструменталистите голямата награда беше присъдена на 8-годишната гъдуларка Стефани Калин Митева от 144 СУ „Народни будители“ – София. Тя е ученичка на Теодор Димитров.

16. Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ се проведе под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков. Общинският младежки дом – Монтана е организатор и домакин на събитието. В него участваха около 600 млади фолклорни таланти от 22 населени места предимно от Северна България, включително от музикалните училища в София, Плевен и Широка лъка. В раздел „Видеоконкурс“ се включиха българчета от САЩ, Великобритания, Испания, Норвегия и Република Молдова, съобщи директорката на институцията Мариета Христова.

Жури с председател Ангел Добрев оцени изпълнителите в Раздел „Народно пеене“. С него работиха Камен Пунчев – композитор и учител по музика, Николета Николова – северняшка народна певица, част от Хор „Ваня Монева“, и Силвия Димитрова – народна певица, водеща и музикален редактор в телевизия СКАТ. Раздел „Хореография“ оцени жури с председател гл. асистент Ивайло Първанов - доктор по етнохореология от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, създател и ръководител на ДЮТА „Пламъче“ – София. Той е възпитаник на хореографа Стоян Стоянов – ръководител на Танцов ансамбъл „Младост“. Георги Евденов - хореограф на ансамбъл „Вратица“ - Враца, и Дилян Митов - диригент в ансамбъл „Дунав“ – Видин, работиха заедно с д-р Първанов.

Съпътстващо събитие на тазгодишното издание на конкурса беше изложбата „Хубост българска“. Авторката й Корнелия Александрова представи увлекателно и компетентно 15 автентични национални носии от различни етнографски области. След приключването на „Напеви от Северозапада“ изложбата ще се премести за две седмици в Художествена галерия „Кирил Петров“. Тя ще бъде открита в 13:30 ч. Осъществи се с подкрепата на Община Монтана и в партньорство с Регионален исторически музей – Монтана. 

Изпълнители на гайди, гъдулки, тамбури и кавали се надсвирваха пред жури в състав: Цветан Радков - музикален педагог, композитор и автор на поредицата книги „Вълшебства за тамбура“, Венцислав Андонов - главен художествен ръководител на народния оркестър на АНПТ „Граовска младост“ към Двореца на културата в Перник, и Асен Асенов – музикален педагог, гъдулар и създател на конкурса. 

Снимки: Община Монтана