ТД „Бонония“ с амбиция да развива ветроходния спорт

Сподели: 

Туристическо дружество „Бонония“ има амбицията да започне да развива ветроходния спорт във Видин, като за целта бъде създаден и клуб по ветроходство. Това обявиха представители на туристическата организация на пресконференция, на която представиха дейностите и постигнатите резултати по трансграничния българо-сръбски проект „Ветроходство по Дунав“, в който ТД „Бонония“ си партнира с неправителствена организация от Долни Милановац (Сърбия).
В рамките на проекта всеки от партньорите се е сдобил с ветроходно оборудване, включващо две ветроходни лодки, оборудвани с допълнителен двигател и ремарке, по един анемометър, 20 броя неопренови костюми, четири гребла и 30 броя спасителни жилетки. Освен това са организирани обучения по ветроходство за младежи, с по 40 участници от всяка страна, а кулминацията беше проведения преди дни „Фестивал на ветроходството по Дунав“.
Реализирането на този проект не е край, а е начало на още по-активното развиване на водните спортове във Видин, категоричен беше председателят на ТД „Бонония“ Борислав Милчев. „Смисълът на това нещо е да можем да развиваме дейност по ветроходство – туризъм, спортно ветроходство, и да можем да предоставим възможност на нашите деца да се запознаят с един изключително атрактивен, бих казал един от най-аристократичните спортове: яхтинга и ветроходството. При условие, че ние имаме възможности да практикуваме този спорт, поради природните дадености на града и областта – както река Дунав, така и други водоеми – смисълът на този проект е придобитото оборудване, придобитият опит да бъде предоставен в полза предимно на нашите деца“, отбеляза Милчев.
Мартин Петров, член на Управителния съвет на Туристическото дружество, сподели, че се радва, че вече е налице необходимият технически капацитет за практикуване на ветроходство по Дунав. „Туристическо дружество „Бонония“ има воден клуб към себе си, но той е повече за кану-каяк и гребни спортове. Ветроходството е скъп спорт, съответно и оборудването е скъпо и ние сме благодарни за този проект, защото той ни осигури скъпата част – материалната база“, отбеляза Петров. Той съобщи, че от ТД „Бонония“ планират в следващите месеци да бъде създаден клуб по ветроходство и, ако всичко е наред, на пролет да започнат активни тренировки. „За момента имаме сериозна заявка – около 30-40 деца, които са минали през тренинг обучение и с които ще започнем, с цел да надградим и да увеличаваме масата деца, които биха могли да тренират. Имаме планове и за включване към Федерацията по ветроходство. Но най-важното е, че основата, базата вече я имаме и имаме голям капацитет за надграждане. Видин е град на Дунава и най-натуралното, най-естественото нещо е да се развиваме в тази насока“, обясни Мартин Петров.
Кристиян Стоянов, който е лицензиран да води обучения за водач на кораб и водач на малък кораб и в рамките на проекта е отговарял за обучението по ветроходство на децата и младежите от Видин, сподели, че e бил приятно изненадан колко бързо те са успели да усвоят необходимите умения, макар че за всички тях това било първо качване на ветроходна лодка от този клас. „Голяма част от тях изразиха желание да участват и по-нататък в занимания по ветроходство“, коментира Кристиян Стоянов. Той допълни, че след като чисто административно бъде създаден клубът по ветроходство, ще бъдат проведени разговори и с Българската федерация по ветроходство. „Надявам се да успеем на приятелски начала да намерим и някоя лодка от олимпийските класове, за да можем да участваме във всички спортни регати. Защото имаме деца, които само за седем дена показаха изключително голям потенциал – за седем дена обучение те караха на такова ниво, на което на някои други им трябва година време, за да почнат“, подчерта Кристиян Стоянов.