ТИД 2022 навлиза в българския участък на река Дунав на 13 август

На 14 август участниците в Международната гребна регата ще слязат на дунавския бряг при Видин
Сподели: 

Българският етап на международната гребна регата по река Дунав ТИД 2022 стартира на 13 август от с. Ново село, включва разстояние от 504 км по поречието и завършва на 27 август в Силистра. До момента за участие за този етап на регатата са се записали над 200 участници от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, като повече от половината от тях са започнали още в началото на ТИД (от Германия на 25.06.2022 г.). Организаторите очакват до стартирането на регатата в българския участък на реката броят на участниците да се увеличава.
Съгласно графика, на 13 август гребците ще пристигнат в Ново село. На следващия ден – 14 август, те ще слязат на дунавския бряг при Видин. Участниците в регатата ще имат възможност и да разгледат старопрестолния ни град, тъй като 15 август е определен за почивен ден, след което гребците ще продължат към следващата спирка в маршрута, която е в град Лом.
Международната гребна регата ТИД (TID-Tour International Danubien) е най-голямата в Европа и света туристическа гребна регата. Тази година тя стартира по река Дунав на 25.06.2022 г. при град Инглощат, Германия. Преминава през:  Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния – или общо 2516 км за 74 дена. За 65-и пореден път България ще бъде домакин на етапа „Ново Село – Силистра“, като тази година за българския етап организатор е Стилиян Бонев от град Русе.
Големият дунавски воден поход представлява 2,5-месечно пътешествие от типа „човек, лодка и багаж“ през всичките 10 държави на реката. Това е най дългата гребна регата с кану или каяк в света и се организира от 1956 г. Сегашният маршрут започва от 1968 г., като началото винаги е в края на юни от Инголщат, Германия. Преминава и през останалите страни-организатори – Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния, и след 2516 км приключва в средата на септември в румънското село Свети Георги (Сфънту Георге) на Черно море. През 2022 г. обаче регатата ще завърши в град Силистра – поради съображения за сигурност на участниците трасето в Румъния през тази година остава затворено.
Всяка една страна представлява отделен етап, разделен на отсечки с дължина на дневния маршрут между 30 и 60 км. Участниците в гребната регата трябва да се справят с капризите на времето, яркото слънце, вълните, теченията, шлюзовете по Дунав и корабоплаването по голямата европейска река. От Инголщат по нейните вълни вече (от 25.06.2022 г.) се понесоха около 150 любители гребци и каякари на възраст от 7 до 80 години. В германския участък от Инголщат до Ерлау /Ingolstadt-Erlau/ от България имаше 8 участници от клубове в София, Русе и Стара Загора. В етапа Австрия след Ерлау до Хайбург (Erlau-Haiburg) се включиха други 8 участници от клуб „Бонония“ – Видин. За сръбския етап от Нови Сад до Ново село, Видинско, има записани 8 участници от ТД „Приста“ – Русе.
Значението на TID през тези вече 65 години е голямо. Целта от самото начало на голямото европейско събитие е взаимноторазбирателство и опознаване на културите на другите народи с всичките им политически, идеологически, религиозни или етнически различия. Това насърчава и създава приятелства, укрепва солидарността между любителите на водните спортове и гражданите на различните дунавски страни. Затова и отразяването на това международно събитие от националните и регионалните медии ще бъде принос за авторитета на Република България, както и към всяка община домакин на отделните етапи.