Томислав Дончев във Видин: Внасям след няколко дни законопроект за индустриалните зони

Сподели: 

„Внасям след няколко дни законопроект за индустриалните зони. Ще има и финансиране за подобни мероприятия. Тук местната власт – областният управител, общините, нека да изберат подходящ терен и ние ще им помогнем и от гледна точка на връзка – път, железница, газ е редно да се докара тук. Когато има две или три нови фабрики и атрактивни работни места ще се появят и хора“, каза Томислав Дончев, вицепремиер и член на ИК на ГЕРБ, при посещението си на 3 юни във Видин.
Томислав Дончев сподели мнение за намаляването на ДДС в някои отрасли, както и дали е нужна данъчна реформа. „Според мен данъчната ни система е доказана в годините – добра и справедлива. Трябва да бъдат избягвани резки движения. Приемаме, че като антикризисна мярка за ограничен период от време може да се работи с диференцирани ставки, но практиката в други държави е доказала, че дори да имаме намалена ставка на данък добавена стойност, от това обичайно не печели потребителят. Цените не отиват надолу. Такава мярка може да бъде коментирана като помощ за бизнеса, за търговеца. С тази данъчна система, с тази ставка работим вече двадесет и няколко години и е доказано, че не товари гражданите и бизнеса и в същото време осигурява достатъчно средства държавата да провежда различни политики“, посочи вицепремиерът.
Дончев коментира и социалните мерки, които остават и след 15 юни, когато отпадат всички противоепидемични мерки. „По всичко изглежда, че вирусът си отива, но остават последствията от него. Като говорим за брой заразени и брой жертви мисля, че се справихме по много добър начин. Дано по много добър начин успеем да се справим и със социално-икономическите последици. Тук не говорим за последиците от движението на хората, тях бързо ще ги възстановим. Хората ще продължат да се движат, ще ходят на работа. Големият проблем е, че тази криза удари много големите държави със силни икономики. Ние сме малка държава с експортна икономика. Голяма част от фабриките, които работят в България, изнасят продукцията си. Ако има тежки последствия в големите икономики, с които сме обвързани, това ще се отрази и на България. Затова оттук нататък държавата трябва да помага на всички - не само на тези, които са пострадали най-много, а и на тези, които имат потенциал да се развиват в новите условия, защото нищо няма да е същото“, каза вицепремирът. Допълни, че мярката 60/40 показва огромен интерес. „Имаме заявления на близо 250 хиляди работници, което означава, че ако тази мярка не беше факт, безработицата щеше да е по-голяма с 250 хиляди души. Тук новините са две - мярката се удължава до септември, ако е необходимо, ще бъде удължавана още; на второ място правилата се променят, тоест тя все повече се превръща в субсидирана форма на заетост.  С тази мярка ние ще помогнем на тези предприемачи, които са предпочели да съхранят работната сила.“
Във връзка с предложението на Европейския съюз да ни бъдат отпуснати около 13 млрд. евро за преодоляване на последствията от пандемията, вицепремиерът коментира, че тези средства са за справяне с икономическата криза, но и средства за реформа, например за декарбонизация – намаляване на въглеродните емисии, енергийна ефективност, иновации, дигитализация. „Това не е прието решение, предложение е. То е добро, но по-важното е, че парите не са безусловни. Всяка държава трябва да предложи амбициозен план, по който ние вече работим. Реиндустриализацията, пътните връзки също могат да бъдат покрити с тези пари“, посочи Томислав Дончев.

Томислав Дончев коментира пред журналисти и напускането на някои членове на видинската организация на партията: „Да станеш член на дадена политическа партия, а после да решиш да си тръгнеш е нещо  нормално - динамика, промяна на мнението, конфликти. Пък и в много структури има борба за лидерство, кой да е по-голям началник, кой да стане кмет, народен представител. Съвсем друг въпрос е, че една част от тези, които са напуснали, всъщност не са ни били членове – това е като да се разведеш без да си женен. Но има нови членове, което е похвално. Ръководството трябва да мисли за млади кадри, хора, които да се учат, да трупат опит“, каза членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
„В централата на ГЕРБ бяха подадени 48 заявления за напускане. Оказа се, че 5 души от тях не са членували в партията. Двама от тези, които напуснаха са подали заявление след това, че са били подведени да се подпишат на нещо, което не са разбрали какво е“, посочи областният координатор на ГЕРБ Владимир Тошев.