Тренировки по време на епидемия

Възползват ли се децата от тренировките на разрешените спортове?
Сподели: 

Всички много трудно преминахме през въведеното извънредно положение. Най-трудно беше да понесем изолацията и седенето вкъщи. Приехме, поне повечето от нас, че няма друг начин. Но най-зле всичко това се отрази на децата. Не стига че по цял ден учеха дистанционно на компютрите, но и когато бяха свободни, не можеха да излязат да поиграят навън, а да не говорим – да спортуват. Въпреки че много от децата правеха упражнения вкъщи, това никак не беше достатъчно, за да изразходят енергията си – както горките им родители разбраха на собствен гръб.
Но изтърпяхме и това. И малко преди падането на извънредното положение разрешиха тренировките на индивидуалните спортове на открито. Естествено, клубовете, където се практикуват тези спортове, се възползваха и започнаха да събират децата, за да възстановят тренировъчния процес, спазвайки всички мерки, които здравният министър разпореди. Своята дейност възстанови и видинският клуб по лека атлетика “Радуканови”. Двама треньори се грижат за безопасността на децата, които са разделени на групи, спазват разстояние помежду си, а тренировките се провеждат на открито, на стадион „Бенковски“.
“Засега тренираме на стадиона, спазваме всички противоепидемични мерки за безопасност – децата да са на разстояние, според изискванията на Федерацията по лека атлетика. Тренират на групи с двама треньори, изпълняваме общофизическа подготовка. Наблягаме на нея в близките дни и седмици, докато излезе някакъв календар за състезания евентуално, за да можем да направим по-конкретни тренировки”, сподели за в. “НИЕ” един от треньорите Мирослав Радуканов.
Той поясни, че в леката атлетика и това е достатъчно, само не може да се използват медицински топки или уреди, които се пипат от всички деца. Фитнес упражнения също не могат да се правят, иначе всичко друго, което е позволено, го изпълняват – бягане, скокове, а физически упражнения децата правят самостоятелно без уреди.
Радостно е, че поне индивидуалните спортове могат да се практикуват, но тези деца, които са се занимавали сериозно с лека атлетика например, доста са загубили заради прекъсването на тренировъчния процес, отбеляза треньорът. “Прекъсването на тренировките за тези близо два месеца не се е отразило добре на децата. Някои са качили килограми и като цяло все едно започваме от нулата. Колкото и да са правили упражнения вкъщи, не са били достатъчни. По принцип за състезанията, които имаме, се готвим по 3-4 месеца и без много почивка между сезоните. Има проектокалендар на Федерацията по лека атлетика като първото републиканско за деца до 14 години трябва да е на 24 юни, ако разрешат състезанието. Дефакто, ние за месец и половина трябва да влезем във върхова форма. Не знам точно как ще стане. Чакаме разрешение и се готвим”, поясни Мирослав Радуканов.
Той сподели, че въпреки разрешението за спортуване на индивидуални спортове на открито част от децата, които идвали преди извънредното положение, не посещават тренировките, защото родителите им още са притеснени и не ги пускат. Но пък има нови попълнения – деца, които имат желание да спортуват, заяви в заключение Мирослав Радуканов.
МАРИЯНА Герасимова