Треньори от школата на „Реал Мадрид“ обучават свои колеги във Видин

Сподели: 

От 14 до 18 ноември треньорите от школата на „Реал Мадрид“ Адриан Силия и Гилермо Новея са във Видин и провеждат обучение на свои колеги. Целта на инициативата е да се разшири обхватът на създаденото в нашия град през 2016 година спортно-социално училище за интеграция на Фондация „Реал Мадрид“.
Днес кметът на община Видин д-р Цветан Ценков посрещна в кабинета си испанските треньори. В срещата участваха заместник-кметът Борислава Борисова, координаторът на проекта на „Реал Мадрид“ за Видин Светлина Вълчева и треньорът Светослав Петков.
Видинският кмет поздрави гостите с добре дошли в старопрестолния ни град и им поднесе подаръци. „Радвам се, че точно Видин е избран да стане част от прекрасната идея за създаване към „Реал Мадрид“ на организация, която да подкрепя децата в риск. Община Видин подпомага, с каквото е по силите ни, тази инициатива“, каза д-р Ценков. Той приветства проекта на Фондацията, като отбеляза, че е важно общите усилия да бъдат насочени към ангажиране на децата от уязвими и малцинствени групи в спортни дейности. Кметът посочи още, че развитието на детско-юношеския спорт е приоритет за Общината и изрази надежда, че това ще е основа за бъдещи значими спортни постижения както във футбола, така и в други спортове.
Адриан Силия благодари на кмета за топлия пример. Той връчи на д-р Ценков почетен плакет на „Реал Мадрид“. Испанският треньор изказа признателност за подкрепата на Община Видин за спортно-социалното училище и за предоставената спортна база, в която то осъществява своята дейност. „За нас от Фондация „Реал Мадрид“ това е едно чудесно сътрудничество и се надяваме то да продължи и в бъдеще“, каза испанският треньор.
Светослав Петков обясни, че в момента в проекта са включени над 60 деца, като стремежът на екипа е в рамките на следващата една година техният брой да се увеличи поне двойно. „Точно за тази цел са тук нашите колеги – да ни обучават, за да може повече треньори да се включат и да обхванем по-голяма група деца“, уточни Петков. Той благодари на община Видин, в лицето на кмета д-р Ценков и заместник-кмета Борисова, че са партньор на инициативата и съдействат за осигуряване на необходимите за функционирането на спортно-социалното училище условия, които ще станат още по-добри след завършването на ремонта на закритата лекоатлетическа писта.
Една от дискутираните по време на срещата теми бе Видин да е домакин на някое от следващите издания на международния турнир „Копа Алма“, който Фондацията организира. Адриан Силия и Гилермо Новея поеха ангажимент, че идеята за домакинството ще бъде внимателно обсъдена.