Трима са задържани при спецоперация на полицията във Видин

Тя е проведена днес в кв. „Нов път“ и в село Новоселци
Сподели: 

Специализирана операция за противодействие на конвенционалната престъпност е проведена днес (1 март) във видинския кв. „Нов път“ и в с. Новоселци, съобщиха от Областната дирекция на МВР. От там информираха, че трима са задържани в полицейския арест, образувани са едно досъдебно производство и пет предварителни проверки. В операцията са участвала служители от РУ-Видин, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Противодействие на икономическата престъпност“ и „Пътна полиция“, както и 6 екипа на жандармерията.
В дома на 23-годишен жител на Новоселци криминалистите са установили вещи – обект на кражби. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за вещно укривателство - престъпление по чл.215 от Наказателния кодекс.
У 45-годишен жител на същото село полицаите открили и иззели стъклено шише с вместимост 100 мл, съдържащо метадон - без необходимите документи. Мъжът е задържан, а по случая е образувана предварителна проверка по чл.354а от Наказателния кодекс.
В хода на полицейските действия за притежание на наркотици е задържан и непълнолетен видинчанин. От него криминалистите иззели около 10 грама зелена суха листна маса, реагираща на канабис при полевия наркотест. По случая е образувана предварителна проверка по  чл.354а от Наказателния кодекс.
На ул. „Димчо Дебелянов“ в кв. “Нов път“ екипите са засекли две конски каруци, превозващи дърва без контролна горска марка. Немаркирана дървесина е установена и на частен адрес в Новоселци. Горските служители са съставили актове по Закона за горите, по случаите са образувани три предварителни проверки по чл.235 от Наказателния кодекс.
На 5 контролно-пропускателни пункта униформените са проверили 103 моторни превозни средства и 115 лица (петима от криминалния контингент). За констатираните нарушения са съставени 21 акта и 8 фиша по Закона за движението по пътищата и Закона за българските лични документи. Контролни проверки служителите на реда извършиха в 7 заложни къщи и 3 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, нарушения не бяха констатирани.
От видинската полиция посочиха, че акцията е имала за цел и активна превенция спрямо лица, склонни да извършват престъпления и нарушения. В хода й полицейските служители са съставили 16 предупредителни протокола по чл.65 от Закона за МВР.