Трифон Зарезан в Ново село

Сподели: 

На днешния 14 февруари в Ново село имат двоен празник – на тази дата там се чества празника на виното и лозето и денят на общината. И тази година новоселяни се събраха на площада на Ново село, където под звуците на духова музика се извиха кръшни хора.
Ритуалното зарязване на лозите и тази година бе изпълнено в младия лозов масив на изба „Ново село“, намиращ се в началото на населеното място. Водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, който благопожела: „Честит и благословен празник. Нека Господ благославя трудовете ни, за да бъдат за наше добро“.
Старият Трифон, в ролята Андрей Димитров, пръв заряза лозето. Отрязвайки лозовата пръчка, Старият Трифон нарече: „Да се роди много грозде, толку че да не можем да го оберем, да няма кои да го съберат, да викаме ако трябва и от чужбина“. Той отправи молитва към свети Трифон да пази лозето от замръзване и болести, за да има богата реколта, а гроздето да е толкова много, че да трябва стопаните да търсят още бъчви, за да го поберат.
След това ритуалът по зарязването изпълни и Младият Трифон – Румен Джагаров, за да покаже, че знае как да се грижи за лозето, така че да се роди много и хубаво грозде, от което да се направи пивко вино. Пак според традицията, уверил се, че лозето ще е в добри ръце, Старият Трифон предаде щафетата на Младия Трифон.
Преди на свой ред да зареже лозето, кметът на община Ново село Георги Стоенелов честити празника на всички новоселяни. Лозето е едно като че ли свято място, сподели Стоенелов „Защото там, където има вино, има и разбирателство. Трябва да се грижите за много добре за лозето. Бъдете живи и здрави“, пожела кметът на община Ново село. 
Певиците от певческата група при Народно читалище „Земеделец 1874 г,“ – Ново село поздравиха присъстващите с изпълнения на тематични песни. След това жителите и гостите на Ново село бяха посрещнати и от стопаните на изба „Ново село“.