Три нови кабинета направиха в училището в Дреновец

Сподели: 

В три изцяло обновени кабинета ще се обучават възпитаниците на Средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ – село Дреновец. Днес (12 март) новините придобивки бяха официално представени. Учебното заведение посрещна и гости, които разгледаха обновените кабинети по предметите география и икономика и история и цивилизация, както и новата учебна кухня, където ще се провежда практическата подготовка на учениците, обучаващи се по професия „Готвач“. 

Символично лентата на новите учебни кабинети прерязаха директорът на училището Бойка Александрова и началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова. Официални гости на събитието бяха кметът на община Ружинци Александър Александров, кметът на село Дреновец Надя Иванова, директори на училища в община Ружинци.

Началникът на Регионалното управление на образованието поздрави ръководството на учебното заведение за постигнатото за модернизиране на учебната среда. „Надявам се това училище да се развива все така и да върви по този път напред“, каза Веселка Асенова. 

В кабинета по история ученици представиха пред своите гости открит урок с интерактивни елементи на тема „Българката и Възраждането“. Възпитаниците на учебното заведение представиха и фрагменти от пиесата „Криворазбраната цивилизация“ – произведение, тематично свързано и с темата на урока.

Кабинетите по география и икономика и по история и цивилизация са направени по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, финансирането е на стойност 14 500 лева, обясни директорът на училището. „В тези пари се включват и трите къта за четене, които са направени – на всеки един от етажите имаме по един кът за четене, оборудвани с пуфове, табуретки, библиотечни шкофеве с книги. Част от средствата, разбира се, са от бюджета на училището, защото нямаше как да не подменим изцяло чинове, дъски, маси, паркетът е обновен“, обясни Бойка Александрова. Тя допълни, че в основния ремонт на учебните стаи са се включили с доброволен труд и учители и служители.

Новата учебна кухня е необходима, тъй като от настоящата учебна година в средното училище е въведено обучение по професия „Готвач“, обясни директорът. „Ползвахме кухнята, която е налична, но преценихме, че е по-добре да отделим учениците в отделен кабинет, за да са по-спокойни. Работят двама квалифицирани преподаватели – Елеонора Иванова и Бисерка Иванова, те са учители практическо и теоретично обучение“, каза Бойка Александрова. 

Намерението на ръководството на средното училище е да бъдат направени кабинети по всички учебни предмети. С обособяването на кабинети по история и по география се правят първите крчаки към поетапното реализиране на тази цел. 

НИЕ