Турлашкият събор в Чупрене – традицията продължава

Сподели: 

Село Чупрене отново стана център на турлашкия бит и култура. В рамките на три дни – от 10 до 12 юни – китното село е домакин на XVI-ото издание на Турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“.
Вчера (10 юни) бе официалното откриване на събитието, а гости бяха областният управител на Видин Любен Иванов, заместник областният управител Анелия Влаховска и кметовете на община Ружинци Александър Александров и на община Брегово Илиян Бърсанов. Водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. Той благослови фестивала и пожела успех на събора, а на всички зрители и участници – радост, здраве, мир и Божието благословение да е с тях.
Кметът на община Чупрене Анжело Добричов приветства официалните гости, участниците и посетителите на XVI-тото издание на Турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“. Той припомни, че за да достигне съборът сегашния си мащаб, принос имат много хора, като се започне от човека, който поставя началото – учителят Младен Младенов, който по онова време е кмет на Чупрене. „Нашият събор няма състезателен характер. Ние сме тук, за да покажем нашия бит, нашата култура, нашите нрав и обичаи, нашата кухня и нашият чепат характер“, каза Анжело Добричов. Той изрази надежда, че стотиците самодейци ще покажат най-доброто, на което са способни и истински ще се забавляват на турлашкия събор. Кметът пожела на всички жители и гости на Чупрене приятни мигове, много усмивки, позитивна енергия и нови приятелства. След което обяви XVI-тия Турлашки събор „Када кум прасе и ти вречу“ за открит.
Приветствие отправи и областният управител Любен Иванов. „Дори самото название на това събитие показва изключителността, самобитността и красотата на този край. Самобитността на говора, на традициите, на народното творчество и красотата на Чупренския край са духовен мост към Европа и към България“, заяви Любен Иванов, като благодари на читалищните дейци, самодейците и на всички жители на Чупрене за усилията, които полагат за съхраняване на това богатство за бъдещите поколения. Областният управител изрази увереност, че през следващите години усилията на местната и държавната власт за популяризирането и развитието на община Чупрене ще дадат своя резултат.
През трите дни на турлашкия събор се очаква на сцената на площада на село Чупрене да се изявят над 1300 самодейци от страната, както и гости от съседна Сърбия – общо около 80 състава.
Десетки производители и търговци показват своята продукция и стоки на щандовете, разположени на главната улица на село Чупрене. Предмети от дърво, дрехи с фолклорни мотиви, носии, керамика, сувенири са само част от нещата, които могат да бъдат видяни на тях. Разбира се, на събора по подобаващ начин е представена и турлашката кухня.
Интерес сред посетилите на Чупрене предизвиква и етнографската сбирка, подредената в сграда в близост до площада. Там са показани предмети от бита; пособия, свързани с традиционни занаяти като тъкачеството; автентични носии – експонати, които разказват за това как са живели хората по тези земи в миналото.
Днес (11 юни) богатата фолклорна програма продължава през целия ден. От 20:30 часа за доброто настроение на жителите и гостите на Чупрене ще свири Берковската духова музика. Гвоздеят на програмата за деня е концертът на популярният сръбски изпълнител Кеба, който е предвидено да започне в 21:30 ч. А на финала на втория ден на турлашкия събор празнична заря ще озари небето над Чупрене.
В последния ден на събора – неделя (12 юни), изявите на участниците ще продължат. През този ден ще се проведе и любопитен конкурс, превърнал се в очаквана част от събора – конкурсът „Мини мис и мини мистър Турлак“.
Който досега не е посетил Турлашкия събор, може само да съжалява – категоричен е кметът на Чупрене Анжело Добричов. Добавя, че всеки, който дойде в Чупрене, остава пленен от атмосферата и от уникалните бит и обичаи на турлаците. И отправя покана към всички, които обичат българския фолклор и традиции, да дойдат в Чупрене и да се докоснат до самобитната култура на турлаците.