Турнир по плуване се проведе под патронажа на видинския кмет

Сподели: 

Десетки видински деца на възраст от 6 до 14 години се включиха в турнир по плуване, който се проведе на 14 декември в закрития плувен басейн на хотел „Нептун“ във Видин. Родители, роднини и приятели на младите плувци наблюдаваха интересната надпревара.
Разделени на възрастови групи, децата се състезаваха кой най-бързо ще преплува съответната дистанция. И макар че някои от стартовете бяха по-оспорвани от останалите, плувците, може би и под влияние на окуражението на публиката, дадоха най-доброто от себе си.
Особено атрактивна беше финалната дисциплина – маратон, имащ за цел да провери не само бързината, но и издръжливостта на плувците. Записалите се за участие седем деца предизвикаха своята издръжливост, като се изправиха пред предизвикателството да преплуват 20 отсечки на 12-метровия басейн.
Анелия Димитрова, преподавател по физическо възпитание и спорт в ППМГ „Екзарх Антим I” и спасител на басейна, където се проведе турнирът, обясни за вестник „НИЕ“, че за пръв път такова състезание се провело преди две години, но тогава участвали много по-малко деца – сега за участие се записали 26 деца на различна възраст, а организирането на турнира има за цел децата да бъдат мотивирани да продължат да се занимават с плуване. Анелия Димитрова благодари на хотел „Нептун“ за подкрепата при организирането на турнира, включително предоставяйки възможност за ползване на басейна.
„Официален плувен клуб няма, аз съм назначена като спасител, но винаги съм готова да помагам на децата, които искат да се научат да плуват – не ме интересува заплащане или нещо подобно, интересува ме здравето на децата, а плуването е именно здраве. Искам децата да се научат да плуват и да усетят, че има много по-важни неща от телефоните, компютрите и електронните игри“, сподели Анелия Димитрова.
Всички участници в надпреварата бяха наградени с медали и грамоти от кмета на община Видин д-р Цветан Ценков, под чийто патронаж се проведе плувният турнир. Победители при момичетата станаха: Илина Мартинова (във възрастова група 6-7 години); Дара Николаева (във възрастова група 8-9 години); Кристина Мартинова (във възрастова група 10-11 години) и Ева Емилова (във възрастова група 12-14 години). При момчетата на призовите места се наредиха: Кристиян Красимиров (във възрастова група 6-7 години); Антон Николаев (във възрастова група 8-9 години); Иван Иванов (във възрастова група 10-11 години) и Патрик Павлов (във възрастова група 12-14 години).
Победителка в маратона стана Ева Тошева, която получи голямата награда – Купа „Нептун“.
Инструкторът по плуване на децата Анелия Димитрова благодари сърдечно на д-р Ценков, като каза, че е човек с широко отворено сърце и подкрепя всички видове спортове във Видин.
По време на награждаването д-р Ценков изрази надеждата си, че в бъдеще децата на Видин ще могат да се радват на закрит плувен басейн, който да е общински. За тази цел трябва да се вземат бързи мерки и по отношение на недостроения и рушащ се в момента такъв басейн в града ни. „Много неща ни предстоят, но когато става дума за спорт, това е един от начините да се живее здравословно. Смисълът на това мероприятие днес, казвам го и като лекар, е нашите деца да са по-здрави, по-щастливи, по-борбени“, каза кметът и пожела Весела Коледа на всички присъстващи.

НИЕ