Тържествено отбелязване на 140-годишнината на Средно училище „Цар Симеон Велики“

Сподели: 

На 11 май бе кулминацията на честванията във връзка със 140-годишнината на Средно училище „Цар Симеон Велики“ – гр. Видин. Празничните прояви под наслов „140 години Видинска гимназия“ бяха организирани в рамките на няколко дни и приключиха с тържествено събитие, което се състоя в Спортна зала „Фестивална“. Сред официалните гости бяха кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметовете Борислава Борисова, Цветомира Илиева и Светослав Скорчев. В залата присъстваха представители на различни институции и организации, много бивши възпитаници на най-старото видинско училище, ученици и родители.
Директорът на СУ „Цар Симеон Велики“ Ирена Гъркова поздрави присъстващите и покани видинския кмет да поднесе приветствие. В него той отбеляза, че на датата 11 май през 1882 година се създава едно от петте елитни училища в българската нова държава, чийто наследник е СУ „Цар Симеон Велики“ и то дава основата, образованието, възгледите на плеяда български учени, политици и обикновени българи. И допълни, че днес училището с право се гордее не само с предлаганото качествено образование, но и с една модерна учебна база, като припомни, че сградата на гимназията, която е паметник на културата от местно значение, е обновена в рамките на проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура“ по Оперативна програма „Региони в растеж“. Д-р Ценков каза още, че през 2020 година СУ „Цар Симеон Велики“ печели престижния приз „Сграда на годината“ в категория „Сгради култура, образование и спорт“. Кметът на Общината, който също е възпитаник на гимназията заяви, че СУ „Цар Симеон Велики“ е не само емблема на Видин, но и наша гордост: “Ние му се възхищаваме заради архитектурата, достолепието, заради невероятния учителски колектив и виждаме огромното желание на нашите съграждани точно в него да учат нашите деца и има защо – повече от 100 години то дава своите плодове.“ След това д-р Ценков връчи поздравителен адрес на директора на училището и подчерта: “Община Видин винаги ще се грижи за просперитета не само на „Цар Симеон Велики“, а и на всички видински училища“.
По случай своята годишнина училището получи поздравителен адрес и е удостоено с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ от президента на Република България Румен Радев – за постигнати високи резултати в образованието и възпитанието на поколения ученици, за неговата основополагаща роля за въвеждането на гимназиалното обучение в Област Видин, както и за значимия му принос за формиране на съвременната образователна система в Република България.
По време на тържеството бе прочетен и поздравителен адрес от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков. Поздравления и цветя по случай празника бяха получени от десетки държавни, културни и образователни институции.
В словото си по време на тържествената вечер Ирена Гъркова подчерта, че 11 май е Денят на светите братя Кирил и Методий, създателите на нашата азбука и по стар обичай на него се освещават училища. „В духа на традицията, на 11 май 1882 г. тържествено е обявено създаването на видинската реална гимназия. Днес се навършват 140 години оттогава, но това не е празник само на едно конкретно училище, защото видинската гимназия е първото средно училище в нашия край и сега заедно с Вас празнуваме важна годишнина в развитието на образованието, можем да кажем, в Северозападна България“ – каза Гъркова. Тя съобщи, че в момента в училището се обучават 920 ученици от първи до дванадесети клас, разпределени в 37 паралелки, а педагогическият състав е от 65 души.
След тържествената част присъстващите в залата имаха възможност да гледат моноспектакъла „Камбаната“ на популярния актьор и наш съгражданин Деян Донков.