Тържествено честване на 9 май във Видин

Сподели: 

Днес, на 9 май, отбелязваме Деня на победата над хитлерофашизма и Деня на Европа. Тази година се навършват 78 години от края на Втората световна война, в която загиват милиони хора по света. България празнува Деня на Европа от приемането си като пълноправен член на Европейския съюз на 1.01.2007 г. Решението за неговото честване на 9 май е взето на среща на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г.
По традиция честването на Деня на победата се организира от Руски клуб „Видин – 2002“, със съдействието на Община Видин. Официален гост бе Андрей Медведев – трети секретар на Посолството на Руската федерация в България. Тържествената част се състоя на Руското военно гробище в града. В него са погребани над 230 съветски войници и офицери от Трети украински фронт на бившата Съветска армия, сражавали се на наша територия. Това е първото руско военно гробище извън границите на СССР на Балканския полуостров.
Венци и цветя бяха поставени пред паметните плочи от членовете на Руския клуб, представители на различни организации и граждани. Венец беше поднесен и от името на Община Видин.