Установен е незаконен златодобив в района на язовир „Огоста“

Сподели: 

Нерегламентиран добив на подземни богатства е пресечен от служители на ОДМВР – Монтана в района на язовир Огоста. В полицейския арест за 24 часа са задържани трима софиянци. Вчера (17 май) след получен сигнал за незаконен добив на злато служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и сектор „Специални тактически действия“ при ОДМВР – Монтана са извършили проверка в землището на с. Гаганица, намиращо се в сервитута на язовир „Огоста“. При проверката са установени изкопни дейности на две места, с отстояние около 200 метра едно от друго. На мястото са открити още багер, изградена пресевна станция, 2 фургона и каравана, пригодени за живеене, 3 леки автомобила и един товарен автомобил, собственост на физически и юридически лица от гр. Чипровци, гр. София и обл. София.
Установените на терена трима жители на гр. София и обл. София, на 47 г., 41 г. и 38 г., са задържани за срок до 24 часа в полицейския арест на Районно управление – Монтана.
В хода на процесуално-следствените действия са иззети тежкотоварната техника - багер Кomatsu РС-340 LC, товарен автомобил "ЗИЛ 131", пригоден за пресевна станция, водна помпа, кичета за утаяване на земна маса и керамична купа със следи от жълт метал в нея и стопилка от жълт метал с тегло 24,16 грама.
Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на Районна прокуратура – гр. Монтана.

Снимки: ОДМВР – Монтана