Ученик „спаси“ Богоявленския кръст във Видин

Сподели: 

Дванадесетокласникът във видинската Природо-математическа гимназия Кристиян Дочев „спаси“ кръста на Йордановден във Видин. И тази година на брега на Дунав при крепостта „Баба Вида“ се събраха десетки видинчани, за да наблюдават Богоявленския ритуал. На фона на нетипично високото за сезона ниво на Дунав, общо деветима мъже влязоха във водите на реката в надпревара кой пръв ще стигне до светинята. Щастието обаче се усмихна на възпитаника на математическата гимназия – Кристиян участва в богоявленския ритуал за четвърти път, а за втори успява да улови кръста.

Младежът сподели, че скача за здраве. Това беше и пожеланието му за себе си и за всички видинчани – да са здрави. Кристиян получи златно кръстче от Видинска света митрополия и парична награда, осигурена от Община Видин. Връчи му я заместник-кметът на Борислава Борисова, която поздрави младежа и всички участвали в ритуала и честити празника на всички жители на общината. „Радвам се, че за поредна година тук, на брега на река Дунав, до нашата емблема – крепостта „Баба Вида“, ни събра един от най-големите християнски празници. Използвам възможността от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков да поздравя всички именици, с пожелание за здраве, мир, любов, благоденствие. Нека се славят имената им! Още веднъж поздравления за младия Кристиян Дочев. Да му е честита наградата от Община Видин и да е пръв във всичко и занапред!“ – каза Борисова.

Благословия към всички участници в ритуала отправи Видинският митрополит Даниил, като преди хвърлянето на кръста, на брега на Дунав беше извършен традиционният водосвет и освещаване водите на реката.

В Община Видин на 6 януари празнуват 310 души, които носят името Йордан. Най-възрастният е роден през 1929 г. и е от село Слана бара, а най-младият е от Видин и е само на няколко месеца. С името Йорданка са кръстени 190 жени, като най-възрастната е родена през 1936 г., а най-младата е на 3 годинки. И двете са от Видин.

На голяма популярност в община Видин се радва името Иван. С него са кръстени 985 души, които пък на 7 януари – Ивановден, ще черпят за имен ден.