Ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ са финалисти в Националния конкурс „Млад иноватор“

Сподели: 

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и общинското ръководство днес са посрещнали екипа от ГПЧЕ „Йордан Радичков“, който участва с проект „Мисия Живот“ в Националния ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“ 2022. Възпитаниците на видинската гимназия са сред трите екипа, допуснати до финална защита. Заедно с участниците в проекта и неговия ръководител Галя Митова, на срещата с общинското ръководство е присъствал и директорът на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Любомир Георгиев.
В реализирането на амбициозната инициатива на възпитаниците на видинската езикова гимназия се включват ученици от Х, ХI и ХII клас. Пред видинския кмет и общинското ръководство визията на проекта е представила накратко Ивелина Христова. Идеята е да бъде създаден робот, пречистващ водата от българския участък на Дунав при Видин и използването й в комплекс за възстановяване на болни от COVID-19. Основните цели на проекта са:
-    Подобряване екологичното състояние в началото на българския участък от река Дунав чрез събиране на отпадъци от реката с робота, предимно в района на градския плаж и крепостта „Баба Вида“;
-    Подобряване на здравето на видинските граждани чрез използване на пречистена вода от река Дунав;
-    Създаване на нови работни места за инженери при създаването и управлението на робота – реализация на млади хора, завършили видинския филиал на Русенския университет.
Ако проектът бъде одобрен, той ще се финансира от организаторите на конкурса.
Кметът д-р Ценков и общинското ръководство са приветствали иновативната идея и са заявили подкрепата си. Те са поздравили учениците и техния ръководител и са им пожелали успех в конкурса.