Ученици от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ спечелиха пето място на националния конкурс „Млад иноватор“

Сподели: 

Ученици от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ -  Видин спечелиха пето място на първия национален конкурс „Млад иноватор“. Идеята за създаване на ECO SPOT зони се бори на финала с още шест отбора, като получи отличие и финансиране за реализация на проекта в размер на 500 лв.
Като победител бе отличен отборът на учениците от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ - Бургас. Идеята Shopping energy на екипа от град Бургас се пребори на финала и грабна голямата награда – реализация на проекта в размер на 5000 лв., както и лична стипендия от 500 лв. за всеки от участниците. Младите иноватори презентираха и защитиха своето проектно предложение и финансов план за реализацията на алтернативен и достъпен начин за производство на „чиста“ енергия, чрез конструиране на пазарска количка, която генерира електричен ток при механичното си движение.
На второ и трето място се класираха отборите на СУ „Стоян Заимов“ от Плевен и СУ „Сава Доброплодни“ от Шумен със съответните проекти “Компостирането като наша мисия” и Blaze Box – кутия за сигнализиране и превенция на пожари. Те получиха лична стипендия за всеки от участниците, грамоти, купи и подаръци. На четвърто място се класираха учениците от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“ - Сандански с проекта си за пчелен апископ. Отборът на второ място получи и финансиране в размер на 1000 лв., а отборите от трето до пето място също получават финансиране за реализация на проектите си в размер на 500 лв. всеки.
Националният конкурс „Млад иноватор“, който се проведе в София миналата седмица, се организира от инвестиционния фонд с фокус устойчиво развитие и иновации PostScriptum Ventures, с подкрепата на Министерството на образованието и науката. В първото издание се включиха над 900 ученици от цялата страна. Идеята на конкурса е да се провокира мисленето на децата към креативни, иновативни идеи и практични решения за по-добра среда на живот. Организаторите планират да продължат инициативата и следващата година като удвоят бюджета.