Училищата в Община Видин посрещнаха тържествено 15 септември

Сподели: 

Всички учебни заведения във Видин отбелязаха с празнични церемонии началото на новата учебна 2022/2023 година. Представители на общинското ръководство уважиха тържествения 15 септември в много от училищата. Борислава Борисова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности и социална политика“ на Община Видин, бе гост първо в СУ „П.Р.Славейков“. Тя поздрави учителите и учениците с първия учебен ден: „Скъпи ученици, бъдете здрави, щастливи, успешни и нека новата учебна година е изпълнена и с нови предизвикателства и много успехи по пътя на познанието. Уважаеми учители, с дълбок поклон към Вашата професия Ви пожелавам да сте здрави, креативни и занапред с много любов да водите видинските деца към науката и към бъдещето“. Борисова се обърна специално към първокласниците от двете паралелки в училището, като им пожела всеки ден да прекрачват прага му с усмивка и с помощта на своите учители и родители да покоряват върховете на знанието.
Борислава Борисова поднесе на директора на СУ „П.Р.Славейков” Росица Димитрова поздравителен адрес от кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков, с пожелание за здрава, успешна и благословена учебна година.
По-късно заместник-кметът уважи тържеството и в ГПЧЕ „Йордан Радичков“. Тази година училището отваря вратите си за новите попълнения - 72 осмокласници. И тук Борисова приветства учителския колектив и учениците и пожела на всички да бъдат невероятни, какъвто е девизът на гимназията. След това връчи поздравителния адрес от кмета д-р Цветан Ценков на Боянка Никова, директор на учебното заведение.
Преди да удари първият училищен звънец, бе отслужен водосвет за здраве и успех през новата учебна година.
Гост на тържеството за 15 септември в най-старото видинско училище  - СУ „Цар Симеон Велики“, беше Цветомира Илиева, заместник-кмет на Общината по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическа политика. Тя поднесе на директора Ирена Гъркова букет и поздравителен адрес.  
Заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова уважи празника в Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“ и също връчи поздравителен адрес от името на д-р Цветан Ценков на директора Евлогия Манджукова.
Председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков се включи в празничното отбелязване на първия учебен ден в Основно училище „Иван Вазов“.
Началници на отдели и експерти от Общинската администрация присъстваха на тържествата за 15 септември в СУ „Св.св. Кирил и Методий“, ОУ „Любен Каравелов“, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ППМГ „Екзарх Антим I“.
Всички учебни заведения и детските градини на територията на Общината получиха поздравителен адрес от видинския кмет д-р Цветан Ценков.
Около 300 са първокласниците, които тръгват на училище в Община Видин. За новата учебна година са доставени  безплатни познавателни книжки не само на децата от задължителната предучилищна възраст, но и на тези от първа група на детските градини, както и безплатните учебници и учебни помагала за учениците от 1-7 клас. Учебната документация се ползва само в електронен вариант със съответния софтуерен продукт. За втора поредна година Община Видин печели проект по Националната програма на Министерство на образованието и науката „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“. За всички детски градини са осигурени електронни дневници, съпътствани с цялата административна документация.