Училища във Видинско и Монтанско получиха дарение от лаптопи

Сподели: 

Училища в малки населени места във Видинско и Монтанско получиха общо 90 лаптопа, предоставени от голяма айти компания. Дарението бе предоставено в рамките на инициативата „Равен старт“. Кампанията, която продължава вече трета поредна година, има за цел да помогне на най-нуждаещите се деца в бедни региони, като им предостави инструменти за учене и развитие в света на цифровите технологии. Тази година „Равен старт“ достигна селата Бойница, Расово, Септемврийци и Долни Цибър, като разпредели лаптопите пропорционално спрямо броя на учениците във всяко училище.
Използването на компютри в училище има множество положителни аспекти, като обогатяване на учебния процес и развиване на дигитални умения. Учениците могат да достъпват образователни ресурси в интернет, да работят със специализиран софтуер и да учат по по-интерактивен начин, убедени са от компанията-дарител.
Директорите на училищата, които получиха подкрепата, изразиха своята благодарност, ето какво споделиха:
„Нашите деца, макар и малко и с различни възможности, се борят и учат и са пример за това как успяват. Това дарение ще бъде от голяма помощ за учениците и техното развитие“, сподели Веселка Георгиева, директор на ОУ „Христо Ботев“, с. Расово.
„Трябва да има повече компании като тази, които да намират нуждаещите се училища по селата. Обикновено образователната система се грижи да обезпечи технически училищната база и учителите, но за децата грижата остава на техните родители. И тук е именно разминаването, тъй като има дечица, които нямат възможности да използват компютър у дома, а това създава затруднения при учебната им работа“, посочи Наташа Петрова, директор на ОУ „Васил Левски“, с. Бойница
„Искаме децата от селото да се развиват, да бъдат конкурентни на пазара, но за да се случи това, те имат нужда от дигитализация. С лаптопите, които получиха, ще могат да постигнат много повече успехи. Тази кампания определено ги мотивира да бъдат по- старателни в училище и да постигат повече“, отбеляза, Славчо Славчев, директор на СУ „Христо Ботев“, с. Долни Цибър.