Училището по изкуства във Видин чества патронния си празник

Сподели: 

Училището по изкуствата във Видин чества днес своя патронен празник. Тържеството, което се състоя пред скулптурата на светите равноапостоли Кирил и Методий, разположена в близост до сградата на училището, носещо името на създателите на нашата азбука, събра множество ученици, учители, родители, както и представители на институции. Гости на събитието бяха кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметовете Борислава Борисова и Светослав Скорчев, директорът на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ Емилиян Евтимов, представители на Регионалното управление на образованието и др.
Директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ инж. Бисерка Каменова се обърна с приветствие към присъстващите. Тя отбеляза, че учебното заведение чества за 138-и път своя патронен празник. „Ние, целият училищен колектив, с право можем да се гордеем, че носим името на светите братя. Защото достойно, с труд, талант, вдъхновение и отговорност съхраняваме духовността, културните традиции и творческите достижения на българския народ“, заяви инж. Каменова.
Кратко слово по случай патронния празник произнесе и д-р Ценков. Той подчерта, че 11 май – Денят на равноапостолите Кирил и Методий е празник, който ни дава нашата самобитност, самочувствие и българска същност. „Поздравявам Ви на това култово място, където благодарение на ръководството на училището в лицето на г-жа Каменова, на предприемчивостта на много хора успяхме от едно изгниващо дърво да създадем този уникален паметник на светите братя. И с помощта на моите колеги от Общината да облагородим тази зона, така че не само учениците и техните родители, но и всички видинчани и гости на града да се гордеят с това място. Надявам се тази година да започне и реставрацията на училището и то да се превърне в един духовен център и все повече деца да искат да го завършат и да стават хора на изкуството“, каза видинският кмет.
Пред скулптурата на светите братя в знак на благодарност и признателност за техния скъп дар – българската азбука, бяха поднесени венци и цветя.
В тържеството взеха участие Градският духов оркестър и мажоретният състав при училището.
Фигурите на славянските първоучители са изваяни върху ствола на изсъхнала вековна топола. Създателят на скулптурата, която бе открита на 1 октомври 2020 г., е Марин Вардолов. Оригиналният проект е реализиран по инициатива на директора на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ инж. Бисерка Каменова и с финансовата подкрепа на Община Видин.