Финансиране за ремонт на 6 военни паметника в област Видин искаме от държавата

Сподели: 

Искания за целеви средства от държавата за ремонт на шест военни паметника в област Видин да бъдат изпратени в Министерство на отбраната реши на проведено преди дни заседание Областна комисия „Военни паметници“. На заседанието бяха обсъдени и гласувани предложения за военни паметници на територията на област Видин, които са в лошо състояние, имат нужда от ремонт и възстановяване и са свързани с предстоящото отбелязване на 110 години от Балканските войни.
След направени 8 конкретни предложения от представителите на общинските администрации, членовете на Областната комисия решиха да бъдат изпратени 6 искания за целево финансиране. Според количествено-стойностните сметки ще са необходими 8818,02 лв., с които ще се ремонтират следните монументи: Паметник в с. Гомотарци, посветен на загиналите в Балканската война (1912-1913); Паметник в с. Сланотрън, изграден 1923 г.; Паметник в с. Буковец, посветен на загиналите във войните 1912-1918 г. жители на селото; Паметник на загиналите за защита на Белоградчик през 1913г.; Паметник на загиналите във войните за периода 1912-1945 г. в Община Белоградчик; Паметник, посветен на загиналите салашчани - 1912-1913 г. и 1915-1918 г.
Бяха гласувани и предложенията за изграждане на два нови паметника съответно в с. Винарово, общ. Ново село и с. Протопопинци, община Чупрене, за които ще се търси вариант за финансиране през следващата календарна година.
Единодушно бе прието предложението новоизграденият военен паметник на полковник Стефан Илиев – командир на 15-ти пехотен Ломски полк и новоизграденият военен паметник на капитан Димитър Списаревски български офицер, летец, находящи се в гр. Белоградчик, да бъдат включени в Областния регистър на военните паметници.