Фолклорният събор „Бъдник“ се проведе за 15-и път във Видин

Сподели: 

В навечерието на един от най-големите християнски празници Община Видин и Сдружение „Видински фонд „Читалища“ съвместно за петнайсети път организираха традиционният фолклорен събор „Бъдник“. Тазгодишното издание събра много посетители, сред които и заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. „Идеята е отново да покажем традициите, които нашият народ векове наред е съхранявал за един от най-светлите празници и да ги предадем на следващите поколения“, каза Борисова. Тя изказа благодарности на участниците в събора.
 

В днешния слънчев ден фолклорният събор предложи много приятни емоции за най-малките и големи жители и гости на нашия град. Пресъздадени бяха изконни традиции, обичаи и обреди, свързани с Рождество Христово. С голямо нетърпение всички посрещнаха коледарите от читалище „Цвят“, които нарекоха за здраве и берекет. В унисон със старите български традиции и обичаи малки коледари от детска градина „Арабела“ също отправиха своите благопожелания. В своеобразния празник се включиха и малчугани от детските градини „Зорница“ и „Славейче“.
 

Посетителите на събора научиха повече за коледните обичаи, наблюдаваха как се месят и сплитат коледни краваи, като можеха да направят и собствено коледно кравайче. Най-голямата атракция бе 2-метровата сурвачка, в чиято изработка се включиха всички присъстващи. Всеки можеше да разбере какво му вещае Новата 2024 година.
 

Неизменна част от фолклорния събор „Бъдник“ бе конкурсът за обреден хляб. В него участваха читалища от Община Видин и региона.