Фотоизложба представя непоказвани снимки от наводнението във Видин през 1942 г.

Сподели: 

Изложбата „Неизвестни фотографии от голямото наводнение във Видин преди 80 години“ бе официално открита днес пред Стамбол капия. Кметът на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова бяха гости на събитието, което събра и много представители на институции и граждани. Проектът за експозицията е на Българската телеграфна агенция, а съставител е кореспондентът на БТА във Видин Ирена Данаилова.
Изложбата включва 10 табла, които представят неизвестни фотографии от семейния архив на Димитър Чукарски, от архива на БТА; архив Гипсън IV; Държавен архив – Видин; от фейсбук страницата „Старият Видин“ и от фонда на Регионален исторически музей – Видин. Сред присъстващите на откриването бе и Димитър Чукарски, заедно с майка си Румяна и сестра си Катя.
С въвеждащи думи към присъстващите се обърна историкът от РИМ – Видин Христина Кирилова, която наблегна не толкова на фактологията, колкото на поуките, които голямото наводнение от 4 март 1942 година оставя на нас, днешните видинчани. „Важно е да се запази историческата памет най-вече за това как тогава всички са действали единно – държавата, видинското управление и самите хора, които са помагали кой с каквото може. Това единство помага много бързо да се реагира на тази тежка ситуация и Видин да се върне към своя нормален живот“, каза Христова.
Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков също приветства инициативата на организаторите на изложбата. Той отбеляза, че е възможно събития, подобни на тези от март 1942 година, да се случат отново. Важно е историческата памет за съпричастността, която тогава видинчани проявяват към пострадалите от бедствието, да бъде съхранена и да е пример за нас. „Призовавам видинските граждани да разгледат изложбата, защото тя показва драматична част от историята на нашия град“, каза д-р Ценков.
Ирена Данаилова изказа признателност към всички граждани и институции, предоставили снимки и документи за изложбата. Семейният архив на фамилията Чукарски се показва за първи път. Фотографиите са дело на доброволеца, любител фотограф и спасител Любен Иванов Ставрев – баща на Румяна Чукарска. По време на наводнението Любен Ставрев спасява с лодка над 100 души от придошлите води на р. Дунав, за което е награден с медал от Н. В. цар Борис III. Прави и уникални снимки на наводнения град, ледохода по Дунав, които могат да се видят в изложбата. Снимките, предоставени от архив Гипсън IV, чрез неговия представител Иво Хаджимишев, са на известния български фотограф Бончо Карастоянов – по онова време придворен фотограф на цар Борис III, който прави поредица от фоторепортажи от катастрофалното наводнение във Видин и околностите.
Регионалният исторически музей представя непоказвани досега материали за голямото наводнение, а Държавен архив – Видин участва в изложбата с документи и снимки за наводнението, които се съхраняват във фонда на институцията.
Димитър Чукарски благодари на БТА и на кореспондента на агенцията във Видин Ирена Данаилова за организирането на изложбата и сподели радостта си, че направените от дядо му снимки за наводнението ще станат достояние на по-широка аудитория. Румяна Чукарска разказа за баща си Любен, който е бил една разностранно развива личност, но преди всичко - добър човек. „Той е от едно поколение хора, които са обичали Видин и са давали на града – не са искали да получат, а да дадат каквото могат“, каза Чукарска. Тя призова видинчани да обичат своя град и да допринасят за просперитета му, така както са правили нашите предци.
Изборът на Стамбол капия за място на откриване на изложбата не е случаен – на архитектурния паметник може да бъде видяна метална табела, показваща докъде е стигнало нивото на водата при бедствието през 1942 г.
От утре изложбата ще бъде подредена във фоайето пред Центъра за административно обслужване на гражданите в сградата на Община Видин, където до края юни желаещите ще имат възможност да я разгледат.