Храмов празник в Ружинци

Сподели: 

На 14 октомври, когато Българската православна църква почита паметта на света Петка, своят храмов празник ще отбележи и църквата в село Ружинци. По този повод от 13:00 ч. в храма „Света Параскева-Петка“ Света литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, в съслужение с духовници от Видинска епархия. Вярващите ще могат да се докоснат и до частица от дрехите, покривали нетленните мощи на светицата. В двора на храма ще бъде раздаден курбан за здраве.
Църквата в Ружинци ще посрещне храмовия си празник с измазани и белосани външни стени. Доброто начинание започна в началото на август. Освен самото измазване и след това варосване на външните стени, бяха разкрити основите от едната страна, тъй като те бяха малко по-вкопани и постоянно се образуваше влага. Бяха поставени и ламарини по краищата на покрива, които да предпазват летвите и гредите от измокряне.
„Материалите са изцяло дарение. Средства отпусна и Община Ружинци. Но трудът е изцяло на доброволни начала“, каза за вестник „НИЕ“ кметът на Ружинци Александър Александров. Той разказа, че например фирма, работеща на територията на общината, осигурила варта. „На първата копка на проекта за изграждане на трите парка в Ружинци представителят на фирмата-изпълнител обеща на владиката, че ще осигури варта, необходимата за варосване на стените на храма и ето, че изпълни обещанието си. Смятам, че е редно този добър пример да се спомене“, посочи Александров. Той благодари на всички, помогнали със средства, материали и доброволен труд, за да бъде цялостно завършен ремонтът на църквата.
Припомняме, че преди години храмът в Ружинци възкръсна за нов духовен живот отново благодарение на доброволен труд и дарения. Ремонтът започна септември 2016 година, с първоначалната идея да бъде оправен покривът, за да се спре по-нататъшното разрушаване на църквата. Тъй като обаче работата потръгна бързо, бе решено ремонтните дейности да продължат и във вътрешността, така че след повече от 10-годишно прекъсване в „Света Параскева-Петка“ отново да има църковни служби.
Тогава обаче дойде най-голямата трудност. Строежът на църквата започнал някъде преди Втората световна война, но в някакъв момент парите свършили и той бил изпълнен частично, като бил изграден само притворът – в следствие на това се оказа, че олтарът не е разположен според каноните. Това наложи да бъде отворен и вход от към южната страна на храма, така че да бъде срещу олтара и да е според канона.
В крайна сметка, въпреки трудностите, делото бе завършено. И още същата година за пръв път след дълго прекъсване камбанен звън призова вярващите да се включат в честването на храмовия празник на възстановената църква в Ружинци. Така както ще се случи и след броени дни.