Цветан Ценков и Александър Матеев отиват на балотаж в община Видин

Сподели: 

Настоящият кмет на община Видин д-р Цветан Ценков постигна категорична победа на втори тур. Въпреки това той не успя да спечели на първи тур. При 85% обработени протоколи на СИК, Цветан Ценков, подкрепен от СДС (НДСВ, Новото време), е първи с 37%. На балотажа на 5 ноември той ще се изправи срещу кандидата на ГЕРБ, който получава 19% подкрепа. Трети в кметската надпревара остана кандидатът на ПП-П Любен Иванов, с около 12%. Четвърти остана Огнян Ценков, който остана с малко над 8%. Кандидатът на „Възраждане“ Стефан Стефанов остана пети, с малко над 6% от гласовете на избирателите. 

При изборите за общински съвет отново печели коалицията, издигнала кандидатурата на д-р Цветан Ценков. Подкрепата за листата за общински съветници обаче е значително по-ниска – около 25%. За листата на ГЕРБ са гласували над 19% от упражнилите правото си на вот в община Видин. На трето място се нарежда коалицията, в която участва ДПС – партията не издигна свой кандидат за кмет на община Видин, но ще получи сериозно представителство в местния парламент, след получени малко над 14%. Четвърта политическа сила в изборите за Общински съвет във Видин е ПП-ДБ с над 12%, следва „Възраждане“ с под 7%. 

При избирателна активност от малко над 39% приключи изборният ден в община Видин. До урните отидоха малко над 20 000 души, при над 52 000 гласоподаватели в избирателните списъци. Гласуваше се в общо 130 изборни секции, от които осем бяха с подвижна избирателна кутия. Изборният ден премина спокойно, отчетоха и от Областната дирекция на МВР и от Общинската избирателна комисия във Видин. От избирателната комисия отбелязаха, че гласуването е преминало нормално, единствено в Бела Рада, заради високата избирателна активност и отпадналото гласуване с машини, бюлетините са свършили и се е наложило да се занесат допълнителни. След кратко прекъсване обаче гласуването е подновено, като всички желаещи да гласуват са имали възможност да упражнят правото си на глас. 

Резултатите от кметските избори на първи тур отварят вратата към това за пръв път от няколко мандата действащият градоначалник да спечели втори мандат. Разбира се, трябва да изчакаме балотажа, но изглежда малко вероятно подобна преднина да бъде стопена.