Цветница във Видин

Сподели: 

На един от най-големите християнски празници – Цветница, Катедралният храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ се изпълни с хора, дошли, за да запалят свещ, да се помолят за здраве и да вземат осветени върбови клонки. Сред присъстващите на Светата литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, бяха и заместник-кметовете на Община Видин Борислава Борисова и Десислава Тодорова, както и представители на видинското читалище „Цвят – 1870”. На Цветница учреденият преди 152 години културен институт празнува едновременно имен ден и рожден ден.
След края на службата литийно шествие, водено от Градския духов оркестър, се отправи от Катедралния храм към площад „Бдинци“. Тази година традиционният концерт на читалище „Цвят – 1870“ се състоя в залата на Симфониета – Видин. Приветствие по случай двойния празник на културния институт отправи заместник-кметът Борислава Борисова. Тя отбеляза, че видинското читалище е едно истинско духовно средище, което запазва своята самобитност повече от 150 години, като неговите врати са винаги широко отворени за тези, които обичат художествената самодейност, тачат българските народни танци и песни и искат да се занимават с изкуство. „Благодаря от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков, от свое име и от името на целия управленски екип на ръководството, художествените ръководители и всички самодейци за вдъхновението, ентусиазма и усилията, с които превръщат читалище „Цвят“ в огнище на българщината. Честит и усмихнат празник! Честита Цветница и на всички именици! Бъдете здрави и нека настроението е цветно и пролетно!“, каза заместник-кметът. Поздрав поднесе и Негово Високопросвещенство митрополит Даниил.
Тържеството продължи с великолепните изпълнения на момчетата и момичетата от танцовите състави и певческата школа при читалище „Цвят – 1870“. Участие в концерта взеха и гости от Сърбия – малките танцьорки от Центъра за нематериално културно наследство „Корени“ – Зайчар. Вълнуващата програма завърши с традиционното Дунавско хоро.