ЦИК реши да се броят 100% от контролните разписки при машинното гласуване

Решението на изборния орган е обжалвано пред ВАС
Сподели: 

До началото на изборния ден остават броени часове, а неяснотите около работата на секционните избирателни комисии продължават. На свое заседание вчера (12 ноември) членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) взеха решение да се броят контролните разписки от машинното гласуване във всички избирателни секции с машинен вот. Това решение дойде след като преди дни ЦИК реши контролно броене да има, но само в 30% от секциите с машинно гласуване.
Новото решение от ЦИК мотивираха с нуждата да се разсее създаденото напрежение в обществото през последните дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, както и с оглед гарантиране доверието в изборния процес. „Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат“, заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.
Решението не е взето единодушно – против 100% контролно броене са гласували двамата говорители на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов. Своя вот Томов мотивира с това, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина то също ще създаде много затруднения.
Днес две партии обявиха, че ще атакуват решенето на изборния орган във Върховния административен съд (ВАС), с мотивите, че ръчното броене на всички разписки ще доведе до хаос в изборния ден и се прави с цел да се всее недоверие в изборния процес. ВАС обаче няма да може да се произнесе преди изборния ден утре.
Припомняме, че ВАС вече веднъж разглежда казуса за контролното броене на разписки, като постанови, че дори и да се извършва такова, резултатите от него няма да влияят на резултатите от вота.