Четвърти заместник ще има кметът на община Видин

ОбС гласува нова структура на общинската администрация
Сподели: 

Нова структура на общинската администрация беше приета на заседанието на Общински съвет – Видин, което се проведе на 7 февруари. С новата структура вече става факт обявеното от кмета д-р Цветан Ценков намерение за възстановяване на закритата преди години длъжност на заместник-кмет по финансите. Така видинският градоначалник вече ще има четирима заместници.
Именно против това се обявиха част от общинските съветници. При обсъждането на предложената структура общинският съветник от БСП Людмил Димитров коментира, че няма да я подкрепи, тъй като населението на общината не се е увеличило, приходите също не са се покачили, за да обусловят нуждата от четирима заместник-кметове. Според него не би трябвало да е проблем някой от досегашните заместници да поеме и тези задължения. Освен това Людмил Димитров разкритикува, че отново не се предвижда създаване на длъжност главен инженер, по подобие на главния архитект.
„За мен е неприемливо вече 10 години Община Видин да остане без мощен финансово-икономически отдел“, заяви в отговор кметът на община Видин д-р Цветан Ценков. „По никакъв начин това, че аз ще имам четирима заместници, няма да наруши финансовата стабилност, защото заплатата на четвъртия заместник-кмет ще бъде поета за сметка на останалите трима“, заяви кметът, като допълни, че заместник-кметът по финансите ще съвместява и позицията на директор на финансовия отдел. Видинският градоначалник беше категоричен, че има необходимост от заместник-кмет, който да отговаря за финансовия ресор, включително с оглед подобряване на комуникацията с Министерство на финансите. Д-р Ценков изрази увереност, че още до края на тази година ще се усети положителният ефект от новата структура.
В крайна сметка при последвалото гласуване против предложената структура гласуваха 9 общински съветници, но с гласовете на 21 техни колеги тя беше приета. Общо утвърдената структура на Общинска администрация – Видин е от 166 щатни бройки, включително 12 кметове на кметства, 21 кметски наместници.