Шест медала за СК „Борба, самбо, джудо“ от Държавен шампионат по самбо за мъже и жени

Видинският клуб с треньор Пламен Петров извоюва два златни, един сребърен и три бронзови медала
Сподели: 
Шампионът Димитър Милчев с неговия треньор и баща Пламен Петров

На 4 и 5 юли в град Панагюрище се проведе Държавният шампионат по самбо за мъже и жени. Видинският спортен клуб „Борба, самбо, джудо“ с треньор Пламен Петров се завърна с шест медала – два златни, един сребърен и три бронзови. Поради създалата се ситуация около коронавируса, заради който залите бяха затворени, треньорът едва събрал отбор, но въпреки това е доволен, защото възпитаниците на клуба се представили на ниво.
„Трудно събрахме отбор, всъщност отборът ни беше доста миньорен – 4 момчета и 1 момиче. Пет души, с които взехме шест медала. Едно от момчета се пусна и на втория ден, и на бойно самбо. Първенствата се правят така – събота играят всички мъже, тогава играхме с тези 4 момчета. Три бронзови медала – Денис Лилков в категория до 57 кг, Кристофър Петков в категория до 62 кг и Пламен Янев в категория +100 кг“, сподели за в. „НИЕ“ Пламен Петров. Той заяви, че и тримата можели да играят финал, но изгубили срещите си на финална група. „И тримата водиха, дори Денис три секунди преди края изтърва победата“, поясни треньорът.
Четвъртият състезател – Димитър Милчев в категория +100 кг, обаче се наложил над съперниците си и взел шампионската титла. „Той успя без проблем да победи и на финала. Всичко приключи за по-малко от минута. Димитър Милчев е шампион. Той има много медали още от дете, може би има 100 медала от шампионати от двата спорта – джудо и самбо, но не е бил шампион за мъже по самбо и то в най-голямата категория – тежката. Иначе е бил три пъти шампион за мъже на джудо“, разказа Пламен Петров.
На втория ден на шампионата видинският спортен клуб участвал само с двама души – Цветелина Цветанова в категория 48 кг, която очаквано без никакви проблеми извоювала златния медал. Другият състезател бил Денис Лилков, който направил много силен финал на бойно самбо. „Отново водеше в резултата, но, за съжаление, не му стигнаха силите и със съдийско наказание беше дисквалифициран поради пасивност. Подготовката му беше почти минимална. Нямаше как да се подготви, той работи в София и просто го извикахме на това състезание. Това ни беше сребърният медал. В друго време мисля, че можехме и по-добре да се представим, но ситуацията беше такава, че и това беше добре“, заяви треньорът.
Въпреки доброто представяне на видинските състезатели, Пламен Петров подчерта, че не може да се каже, че са били подготвени за това състезание. „Всичките бяхме подготвени толкова, колкото ни позволяваше ситуацията. Отвориха залите преди три-четири седмици. Даже се учудих, че нашата Федерация реши да прави това състезание толкова рано. Решиха да го направят с идеята да може да се определи националният отбор, защото преместиха Европейското първенство от месец април за месец септември. Трябва вече да се насочват лагери, трябваше да се знае кой е шампион, кой ще ходи на Европейско първенство“, поясни треньорът.
Допълни, че вече трябвало дори да започне лагер, но на 15 юли ще се събира Световната федерация, за да преценят дали да не отложат въобще всички шампионати – световни и европейски. „Тогава ще се разбере какво ще става. Ако не ги отложат за тази година, означава, че започва лагер, на който ще отидат предполагам Цветелина и Кристофър. Димитър няма да ходи, защото няма вече такива амбиции за класирания в международни първенства, нищо че е шампион. Времето е такова, че не знаем какво ще стане. До последно няма да се знае. Децата непрекъснато питат кога ще ходим на турнири, но те ги отложиха, след това се появиха нови дати“, каза в заключение Пламен Петров.
МАРИЯНА Герасимова