Ясно е разпределението на мандатите и във Враца и Монтана

Сподели: 

Във Врачанска област, подобно на Видин, победител в изборите стана коалиция ГЕРБ-СДС (виж таблица 1). Това е и единствената политическа сила във Врачанския изборен район, която вкарва двама свои представители в 47-ото Народно събрание. Иначе изненада в разпределение на мандатите няма – в следващия парламент от Враца влизат кандидати от листите на политическите формации, които заеха първите пет места на парламентарния вот на 14 ноември.
Така от врачанската листа на ГЕРБ-СДС в парламента влизат Петя Аврамова и Красен Кръстев. Партия „Продължаваме промяната“ ще бъде представена от Деница Симеонова, Александър Симов ще е представителят на коалиция „БСП за България“. От листата на „Има такъв народ“ за депутат е избран Георги Георгиев. Последният, шести мандат във Врачанска област е за представителят на ДПС Цветан Енчев.
За разлика от Видин и Враца, в Монтана резултатът от парламентарния вот на практика преповтаря този на национално ниво. Така победата отиде у новата партия „Продължаваме промяната“, коалиция ГЕРБ-СДС остана втора, ДПС се нареди на трето място, следвана от БСП, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ (виж таблица 2).
От Монтанския избирателен район нито една политическа формация не успя да вкара двама свои представители. Така мандатите отиват при Инна Иванова от „Продължаваме промяната“, Ирена Димова от ГЕРБ-СДС, Димитър Аврамов от ДПС, Ирена Анастасова от БСП и Пламен Абровски от „Има такъв народ“.
От решението на Централната избирателна комисия за окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание става ясно, че най-многобройна ще е групата на „Продължаваме промяната“ с 67 народни представители. Коалиция ГЕРБ-СДС ще е с 59 депутати. Народните представителите на ДПС ще са 34; на БСП – 26; на „Има такъв народ“ – 25; на „Демократична България“ – 16; най-малка ще е парламентарната група на възраждане, която ще наброява 13 депутати.