„Видабаскет“ се завръща в държавния шампионат с мъжки отбор и всички възрасти подрастващи

Сподели: 

Новият председател на „Видабаскет“ Калин Лозанов е направил всичко възможно от предстоящия сезон 2022-2023 Видин отново да се върне на баскетболната карта на България с мъжки отбор, съобщиха от баскетболния клуб. От клуба припомниха, че от началото на пандемията, за два сезона, „Видабаскет“ преустанови участието си при мъжете.
Първенството във втория ешалон се преобразува в Българска баскетболна лига (ББЛ) с три групи (А,Б,В) в четири региона – Запад, Център, Изток и Юг. Играе се по нова система: в западната група основно в София, а в централната група – на турнири. Общо 83 отбора от 36 града ще участват в ББЛ през сезон 2022-2023.
Видабаскет ще участва в група „Център“ заедно с отборите на „Чавдар“ – Троян, „Дунав“ – Русе, „Чардафон“ – Габрово, „Локомотив“ – Горна Оряховица и „Ударникъ“. Първенствого ще стартира през месец октомври, а подготовката на „Видабаскет“ ще започне в началото на септември. През тази година ще се разчита изцяло на юношите на клуба и няколко по-опитни състезатили от видинската баскетболна школа.
Биоферма „Покрайна“ е основният спонсор на „Видабаскет“, водят се преговори и с други фирми, като изключително много ще се разчита и на помощта от Община Видин. Председателят ма клуба Калин Лозанов е провел ползотворна среща и с Коста Илиев – лицето на видинския баскетбол, който от години работи в централа на Световната баскетблолна федерация. Обсъдени са идеи за сътрудничество и бъдещи инициативи.
Успоредно с мъжкия отбор, в шампионата през този сезон „Видабаскет“ ще участва и с всички възрасти при позрастващите в мъжкото направление – момчета до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години. При подрастващите „Видабаскет“ участва в регион „Рила“ с далечни пътувания до Самоков, Благоевград, Перник, Кюстендил, Своге, Ботевград, което също така ще изисква огромен финансов ресурс, отбелязаха още от клуба.