„Виртуална музикална школа“ създаде Симфониета – Видин

Заснети са видео уроци за начинаещи за пиано, цигулка, ударни инструменти и виолончело
Сподели: 

20 видео урока, по пет за пиано, цигулка, ударни инструменти и виолончело, са на разположение на хората, желаещи да направят първите си стъпки в овладяването на някой от тези инструменти. Видео уроците са създадени в рамките на проект „Виртуална музикална школа“ на Симфониета Видин, финансиран по Програма „Публики 21“ на Национален фонд „Култура“. Те са заснети от Николай Наумов, а преподаватели на отделните инструменти са Албена Лисова – пиано, Александрина Миленова – цигулка, Русалина Николова – виолончело и Дани Стойнов – ударни инструменти.
Целта на видео уроците е привличане на детската и младежката аудитория, като едновременно с това се създаде механизъм, чрез който децата и младежите от отдалечените и малки населени места да имат достъп до музикална култура и образование. Уроците са адаптирани и разбираеми както за деца на 7 г., така и за по-големи младежи, които имат желанието да се докоснат до света на музиката.
В рамките на проекта е създадена секция „Музикална школа“ към интернет сайта на Симфониета - Видин. Създаден е и канал в Youtube, където могат да бъдат видяни видеоуроците, както и профил в Instagram.
Със заснемането и монтирането на уроците приключва успешно първият етап на проекта, отчитат от Симфониета Видин. Наред с популяризирането на музикалната виртуална школа в Интернет, предстои да бъдат организирани и 5 образователни музикални работилници. Те ще се проведат в гр. Видин, гр. Белоградчик, гр. Брегово, гр. Кула и село Ново село. В рамките на тези работилници пред местната публика ще бъде представен образователният спектакъл „Петя и вълка“ от Сергей Прокофиев, както и новосъздадената школа и възможностите, които тя предоставя.