„Кармина Бурана“ постави началото на Летните музикални празници 2024 във Видин

Сподели: 

С операта „Кармина бурана“ беше поставено началото на тазгодишното издание на Летните музикални празници във Видин. Четвъртото издание на оперния фестивал се провежда на фона на емблематичната забележителност Стамбол капия в центъра на града. Събитието бе открито официално от кмета на община Видин д-р Цветан Ценков и директорът на Симфониета - Видин Мирослав Кръстев. Сред публиката бяха и заместник-кметът Борислава Борисова и секретарят на Общината Емилиян Енчев. "Надявам се този фестивал да бъде надграден и Видин да се превърне в един от най-големите културни и фестивални центрове. Изкуството е онази тънка струна в човешката душа, която ни дава възможност да мечтаем и да се радваме" - с тези думи д-р Ценков се обърна към присъстващите и пожела три незабравими вечери с оперното изкуство. Кметът д-р Ценков връчи поздравителен адрес на директора на Симфониета - Видин Мирослав Кръстев по повод 75-та годишнина от нейното създаване.

Мирослав Кръстев, който е директор на културната институция 26 години, изказа благодарности на Община Видин за финансовата и логистична подкрепа, както и на Сдружение "Опера за България" в лицето на проф. Иванка Нинова - инициатор на фестивала, на Държавна опера - Варна, на Филхармония „Олтения“ от Крайова, Румъния, за доброто сътрудничество.

Проф. Иванка Нинова, която е почетен гражданин на Видин, също отправи поздравления: "Надявам се, че фестивалът да допринесе за културното издигане на града, който безкрайно много обичам. Благодаря на кмета д-р Ценков и заместник-кмета Борисова за тяхната подкрепа. Видях в тях съмишленици, които са готови да подадат ръка за развитието на културата. От тези 75 години, откакто съществува Симфониета - Видин, почти 30 от тях работим заедно с Мирослав Кръстев." Проф. Нинова изтъкна, че Видинската симфониета е една от малкото институции в България, които дават възможност на млади певци, диригенти и музиканти да се изявяват на сцена.
Почитателите на оперното изкуство се насладиха на популярното произведение на Карл Орф "Кармина Бурана", под диригентската палка на маестро Свилен Симеонов. В ролите се превъплътиха Елена Мишинова (сопран), Александър Крунев (баритон), Андрея Мирчев (тенор). 

Летните музикални празници продължават днес, 5 юли, когато от 20.00 ч., отново пред Стамбол капия, ще бъде представена операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт.

Тазгодишното издание на фестивала е под знака на 75-ата годишнина на Държавен симфоничен оркестър – Видин. По този повод във фоайето на културната институция е подредена изложба със знакови моменти от нейното създаване до днес. Експозицията бе разгледана и от общинското ръководство.