„Класик Телеграфа Фест“ - Видин 

6-9 август (четвъртък – неделя) 2020 г.
Сподели: 

За единадесета поредна година до стените на култовата видинска порта „Телегаф“ капия ще има музикален фестивал. „Класик Телеграфа Фест” е наследник на просъществувалия цели 10 години DJ Retro Fest – Vidin и се очертава като единствения четиридневен фестивал, който ще се проведе това лято в Северозападна България.
След като през миналата 2019 година домакините от летен ресторант „Класик Телеграфа” и основният идеолог на проявата Васко Громков (DJ VaGro) финализираха формата с класическа ретро насоченост, от този сезон се включват водещи акустични изпълнители със съпорт от утвърдени диджеи. Музикалната концепция се променя стилово, основно на към поп и рок звучене. Ще има и една изцяло DJ Night, която е предвидена за последния ден на „Класик Телеграфа Фест” в неделя - 9 август.
Фестивалът стартира официално на 6 август (четвъртък) с участие на акустичното дуо 2 Faces, включващо Димитър Новачков (Faces) и Мартин Профиров (ПИФ, Силует). В същата вечер ще се изяви и дуото Arsov & Asenov в състав: актьорът Георги Арсов (бивш вокалист на група „Атлас”) и победителят в последния сезон на „България търси талант” Андриян Асенов (кахон).
В петък и събота (7 и 8 август) на сцената на летния „Телеграф” ще свирят и пеят Иван Гатев (Контрол, Естраден Преврат, No More Many More), Алек Кирев (група „Немо”), пловдивската банда LE’PUSH, водена от полуфиналиста в „Гласът на България” Иван Лазаров и момчетата от Da Mufta Boyz.
Като съпорт диджеи и участници в последната (диджейска) вечер на фестивала ще се включат дисководещите-ветерани Иво Иванов, Жоро Георгиев, Краси Емилов, Сави, Ико и Пепи Димчев. Основен водещ и домакин на „Класик Телеграфа Фест” ще е Васко Громков, както винаги през последните 11 години.
Съпътстващата програма на „Класик Телеграфа Фест 2020” започна още на 3 юли с един дъждовен концерт на Иван Лазаров и Момчил Атанасов. Последваха петъчни гастроли на дамското трио Elegance, Венци Мицов, Иван Гатев с Мартин Стоянов и дуото Faces Family. В съботните вечери DJ VaGro пускаше класически хитове от златните години на легендарното заведение „Телеграфа”.
„Класик Телеграфа Фест” се осъществява със съдействието на Община Видин и през тази своя първа официална година, влиза в рамките на двумесечната програма „Музикално лято 2020” на летен ресторант „Класик Телеграфа”, включваща 15 концерта и още толкова диджей партита на открито.
ИВО Иванов