„Парад на буквите“ на 24 май във Враца

Сподели: 

Във Враца честването на 24 май започна с “Парад на буквите”, в който участие взеха отличени ученици, педагози, културни дейци и състезатели от спортни клубове. Трите 10-метрови знамена, представящи глаголицата, кирилицата и съвременната българска азбука, преминаха през централната пешеходна зона на града.
Калин Каменов: Програмата продължи с тържество пред сградата на Община Враца.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. В знак на признателност, преклонение и почит, пред паметника на двамата Свети равноапостоли, бяха поднесени венци и цветя.
Образованието е ключът към разрешаването на всички проблеми, заяви в словото си кметът на община Враца Калин Каменов. „Напоследък все по-рядко се замисляме за причините, които ни карат да се гордеем като народ. Забързани в ежедневните си грижи забравяме, че сме дали на света писменост. Нека помним миналото и ако искаме да сме по-добри хора, първо да бъдем коректив на себе си, да направим равносметка на постигнатото и да се опитаме да го надградим. Никога не трябва да отказваме знание на децата и ежедневно трябва да ги вдъхновяваме“, посочи Каменов.
На събитието присъстваха още народните представители Мартин Харизанов, Деница Симеонова и Цветан Енчев, председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов, общински съветници, ръководният екип на местната администрация, областният управител, началникът на РУО, директори на образователни и културни институции и граждани.