„Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“

Ученици от шест видински училища премериха сили в спортно състезание
Сподели: 

Петокласници и шестокласници от шест видински училища се включиха в ученическо състезание, организирано под мотото „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“. Надпреварата се проведе днес, 19 ноември, на закритата лекоатлетическа писта на стадион „Георги Бенковски“ във Видин. Ученическото състезание е съвместна инициатива на Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР и Съюза на пивоварите, осигурил наградния фонд. Домакини на проявата бяха Областната дирекция на МВР – Видин (ОДМВР), Регионално управление на образованието – Видин (РУО) и Община Видин.

Областната дирекция във Видин е четиринадесетата областна структура на МВР, която е домакин на подобно състезание, обясни Зорница Шуманова, инспектор в Главна дирекция „Национална полиция“. „Целта на нашата инициатива е да минем през всички 28 областни града. Искаме чрез спорта да научим децата не само да не експериментират с алкохол, но и да ги научим, че спортът е най-важното, така че да не прекарват толкова време пред телевизора, компютъра и смартфона, а да бъдат в спортните зали и на игрищата и да спортуват“, обясни инспектор Шуманова. 

„Програмата, която реализираме заедно с МВР и която изцяло се финансира от Съюза на пивоварите, е един прекрасен модел какво означават партньорствата в областта на социалната отговорност и на превенцията. Това са добри практики, които са от полза за всички“, подчерта на свой ред Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България. 

На откриването на ученическата надпревара присъстваха кметът на община Видин Цветан Ценков и зам.-кметът Борислава Борисова, заместник областният управител на Видин Анжело Методиев, директорът на ОДМВР – Видин ст. комисар Петър Коцин, началникът на РУО – Видин Веселка Асенова, представители на училища и на спортни клубове.

Приветствие към участниците в състезанието и към организаторите отправи кметът на община Видин Цветан Ценков, който отбеляза, че се радва на възможността да присъства на подобно събитие, което обединява в себе си важни цели като насърчаването на децата да спортуват и превенцията на вредните навици сред подрастващото поколение. „Смятам, че за бъдещето на нашите деца е важно те да получат още по-големи грижи от страна на Община Видин и на институциите. Превенцията – нещо, за което в България се говори много – е насочена към борбата с всички вредни навици като употребата на наркотици, на алкохол, тютюнопушенето. Изходът, разбира се, е масовият спорт. Надявам се от следващата календарна година да се усети едно друго отношение към спорта във Видин и, заедно с директорите на видинските училище и със спортните клубове, да мобилизираме нашите деца да участват все по-активно в спортните мероприятия“, заяви кметът на община Видин. 

 

„Децата са нашето най-голямо богатство и в 21 век, когато всички говорим за дигитализация във всяка една сфера, най-вече в образованието, по-важно от всякога е да ни води мотото „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“, подчерта началникът на РУО – Видин Веселка Асенова. Тя изрази увереност, че спортното състезание ще е стъпка към постигане на целта децата да растат здрави и да станат едни прекрасни млади хора. 

Преди началото на спортните игри поздрав поднесоха талантливите девойки от мажоретния състав на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“. В самото състезание се включиха отбори от шест видински училища – СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Любен Каравелов“, ППМГ „Екзарх Антим I“, СУ „Цар Симеон Велики“, СУ „П.Р. Славейков“ като всеки от отборите се състоеше от 12 ученици. Те премериха сили в пет щафетни игри, показвайки бързина, сръчност, много енергия и воля за победа. 

След края на щафетните игри се изигра приятелски футболен мач между децата от футболен клуб „Пегас спорт“ и представителния отбор на ОДМВР – Видин „Видапол“. Срещата завърши при резултат 6 на 1 гола за „Пегас спорт“.

Спортният празник приключи с танцов поздрав, поднесен от ученици от състава за народни танци на СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Всички деца, участвали в мероприятието, получиха подаръци и медали, а за всеки от отборите имаше осигурени и купи. 

НИЕ