„С волейбол на училище“ във видинското СУ „Цар Симеон Велики“

Сподели: 

Видинското СУ „Цар Симеон Велики“ стана част от проекта „С волейбол на училище“. Инициативата е на Българската федерация по волейбол (БФВ) и се реализира с подкрепата на Европейската конфедерация по волейбол. Целта на проекта е да „запали“ у децата интереса към най-успешния отборен спорт в България, както и да помогне на волейболните клубове по-лесно да откриват нови таланти.
Официалният старт на проекта доведе в новата спорта зала на най-старото видинско училище представители на волейболната федерация, сред които нейният вицепрезидент Давид Давидов и волейболната звезда от недалечното минало Евгени Иванов, който е председател на Комисията по детско-юношески волейбол във федерацията. Те, заедно с треньора от видинския клуб по волейбол „Бдин-Вида“ Снежанка Гечева, проведоха открито занимание с ученици от трети и четвърти клас.
Спортът е един от важните фактори, които осигуряват и здравето, и устойчивостта, и необходимата воля нашите деца да стават все по-можещи, все по-знаещи и все по-успешни хора, отбеляза на официалното откриване на проекта директорът на СУ „Цар Симеон Велики“ Ирена Гъркова. „Като директор на училището и като представител на педагогическата общност мога да кажа, че най-голямата грижа на всички нас, които работим с деца, е те да бъдат здрави и устойчиви личности, разбира се и образовани. Надяваме се, че със сътрудничеството ни с федерацията по волейбол ще постигнем онова, което е наш дълг – по-доброто бъдеще на нашите деца“, каза Гъркова.
Вицепрезидентът на БФВ Давид Давидов сподели, че му е изключително приятно да бъде в това чудесно съоръжение, предоставящо чудесни условия за практикуване на волейбол. „С нашата програма „С волейбол на училище“ се опитваме да покажем всички предимства и ползи от практикуването на волейбола като част нашето израстване – физическо, личностно, както и за развитието на нашите качества като хора“, посочи Давидов. Той заяви, че спортът и образованието са неразривно свързани и пожела на събралите се в залата деца да се развиват успешно и в двете.
Председателят на Комисията по детско-юношески волейбол Евгени Иванов се обърна към присъстващите ученици с думите: „Този проект е насочен към вас – да опознаете спорта, в частност волейбола, още в най-ранна възраст тук, в училище. Защо в училище? Защото и най-големите шампиони са тръгнали оттук, и най-големите победители са направили първите си стъпки в спорта в училищните салони и дворове. Заради това е и този проект: да може и вие да се запознаете с този красив спорт - волейбола. И, дай Боже, да се развиете в него и един ден някой от вас да застане на наше място и да се опита да мотивира следващо поколение деца“.
Проектът „С волейбол на училище“ е насочен към популяризиране на спорта сред подрастващите. За целта професионални треньори от волейболните клубове представят волейболната игра на учениците. Дейностите включват провеждане на открити уроци по волейбол с цел повишаване интереса към играта и откриване сред малките таланти в училище на бъдещите големи звезди на българския спорт. Волейболните специалисти ще запознават учителите по физическо възпитание и спорт с новите методики за ранно обучение и развитие на подрастващите. На училищата, участващи в проекта, се предоставя материално и техническо осигуряване, което е на разположение на децата и техните учители по физическо възпитание.

НИЕ