10 години затвор за двете непълнолетни момчета, убили възрастен мъж в Гъмзово, постанови съдът

Сподели: 

Видинският окръжен съд се е произнесъл с осъдителна присъда по отношение на двете непълнолетни момчета, обвинени че са убили по особено жесток начин 59-годишния Борислав Борисов от село Гъмзово (община Брегово). Припомняме, че кървавото престъпление беше извършено на 1 януари тази година, а първоначално задържаните бяха четирима – трима непълнолетни и 10-годишно момче. В крайна сметка обаче като обвинями за престъплението пред Темида бяха изправени двама непълнолетни (с инициали К.С.С. и Н.С.Г.). 

От Окръжен съд – Видин съобщиха, че двамата са признати за виновни за това, че, в съучастие като съизвършители, по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост умишлено умъртвили 59-годишният Борислав Бирисов чрез множество удари с крака и ръце, нанесени с голяма сила и жестокост в областта на главата, шията и гръдния кош на жертвата. На непълнолетните извършители е наложено наказание от десет години затвор, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „общ“ режим. Към присъдата се зачита времето, в което двамата са били с мярка за неотклонение „задържане под стража“, както и полицейско задържане. 

Подсъдимите, подпомагани от родителите си, ще трябва да заплатят солидарно сумата по 60 000 лева на всеки от гражданските ищци, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 01.01.2023г. до окончателното издължаване. Ще трябва също така и да заплатят солидарно, подпомагани от родителите си, държавната такса върху уважения граждански иск, разноските във фазата на досъдебното производство, както и разноски във фазата на съдебното следствие. 
Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Видински окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.