100 години от рождението на проф. Виден Табаков отбелязаха в Белоградчик

Сподели: 

В Белоградчик отбелязаха 100 години от рождението на професор Виден Табаков, роден на 14 декември 1919 г. в с. Стакевци, община Белоградчик. Той е български и американски авиоинженер, учен и специалист по космическа техника и ракетни двигатели, асистент на Вернер фон Браун и участник в екипите, осигуряващи безопасността на полетите на ракетите „Сатурн“ и космическите кораби „Аполо“.
Безбройните поводи за гордост с професионалните и лични постижения на професора, както и неговия житейски път и богата автобиография, бяха представени от децата на Клуб „Млади възрожденци” към Младежки дом - Белоградчик, с ръководител Соня Петрова. Възпитаниците на средното училище в града бяха отлично подготвени за тази среща-разговор в чест на Виден Табаков, а специален гост на мероприятието бе председателят на Общински съвет – Боян Иванов. Като жител на с. Стакевци, той също има своите заслуги за това да познаваме и помним професор Табаков – Иванов разказа на децата за внесеното предложение в Общински съвет – Белоградчик за взимане на решение проф. Виден Табаков да бъде направен почетен гражданин на община Белоградчик. В най-скоро време пък предстои родната къща на професора в Стакевци да бъде превърната в музей с всички лични вещи на Табаков, автентичен бит и дори негово визуално 3D изображение.
Срещата завърши с интересен научен филм за живота и делото на проф. Виден Табаков, направен от Кино-видео клуб „Ведерник” към Народно читалище „Развитие – 1893” гр. Белоградчик.