15-годишната боксьорка Инна Цветкова: Трябва постоянство и упоритост за постигане на добри резултати

Сподели: 

Видин е град, известен със своите постижения в различните спортове. Така е било преди, така е и сега. Доста млади спортисти и днес достойно защитават името на нашия старопрестолен град. Това прави и 15-годишната боксьорка от Спортен клуб по бокс „Бдин“ – Видин Инна Цветкова, с треньор Кирил Бушев. Като човек види момичето, едва ли ще предположи, че тя се занимава с този считан традиционно за мъжки спорт. Инна обаче успешно разбива този стереотип.
Всъщност интересен факт е, че в последните години именно момичета носят успехите за Видин в бокса при подрастващите. Инна се запалила по бокса от нейна приятелка – Елина Георгиева, с която посещавали заедно литературен клуб. „Преди да започна да тренирам бокс не съм ходила на други спортове. И аз се чудя как изведнъж реших да дойда да тренирам този спорт. Просто изведнъж ми се прииска да тренирам бокс. За тренировките научих от една приятелка. Посещавах един литературен клуб и там имаше едно момиче Елина Георгиева, която тренираше бокс и от нея разбрах за този спорт. Разбрах също, че е много добра и аз също реших да дойда в залата и да опитам. Така Елина ме запали по този спорт“, сподели боксьорката, която е възпитаничка на Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ – Видин.
Деветокласничката се занимава с бокс около година и половина. Въпреки това не дълго време, видинлийката вече представя достойно клуба и града си. В залата Инна идва на тренировки всеки делничен ден, но много пъти ходи и през уикенда. „Тежко е да се идва всеки ден на тренировка, но на мен ми харесва. Случва се понякога да се изморявам доста, но ми доставя удоволствие да съм тук, в залата. Въпреки натоварената програма успявам да съчетавам учението с тренировките, но може би повече наблягам на тренировките“, сподели Инна.
Упоритостта й определено дава резултат. Това се вижда по класиранията й на държавните първенства, на които два пъти е била трета и два пъти – втора. В края на миналата година Инна беше и сред отличените на традиционния „Бал на спортиста“ млади видински надежди в спорта.
През времето, което тренира бокс Инна се е състезавала в различни категории - 64 кг, 60 и 57 кг, при девойки. „По принцип съм във възрастова група момичета, обаче на републиканските първенства в България сме общо събрани в девойки и жени. На следващото състезание, което е на 26 февруари, може би ще се състезавам в категория 57 кг“, поясни боксьорката. Тя допълни, че още не е участвала на международни състезания, може би защото няма достатъчно опит. Но изрази надежда, че тази година ще има възможност да участва и на такъв форум.
Инна подчерта, че благодарение на треньора си Кирил Бушев е постигнала тези класирания. „Без него нищо нямаше да постигна. Той е главният виновник за моите успехи, много ми помага. Много добър треньор е. Бих препоръчала и на други момичета да дойдат в залата и да опитат този спорт. В бокса има много дисциплина, развива ни като личности“, допълни боксьорката.
Нормално е по този спорт да са запалени повече момчетата. Въпреки че като бройка в залата са повече, младата боксьорка се чувства добре и не им отстъпва по нищо. Както гласи девизът на Боксов клуб „Бдин“ –  „невъзнаграден труд няма“, а треньорът Кирил Бушев допълва: „Бъдете постоянни в начинанията си и успехът няма да ви подмине“.
Както във всички спортове, така и този не е изключение и има текучество на трениращите – много деца ходят известно време на тренировки и след това се отказват.  „На тренировките всеки път правим различни неща. Понякога няколко дни правим едно и също, но трябва да го тренираме, докато го усъвършенстваме. Затова на някои им омръзва да правят всеки ден едно и също и си тръгват. Но трябва постоянство и упоритост за постигане на добри резултати“, каза в заключение Инна Цветкова.
МАРИЯНА Герасимова

в. "НИЕ", бр. 7/17 февруари