150 години библиотечно дело във Видин

Сподели: 

С редица събития през март месец ще бъде отбелязани 150 години от зараждането на библиотечно дело във Видин. През 1870 година е създадена читалищна библиотека към читалище „Цвят“, наследник на която е Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин. За да отбележат по подобаващ начин този значим юбилей от екипа на библиотеката обединяват сили с дамите от Sтетика – резултатът е поредица от интересни събития и инициативи през целия месец март. Целта е Регионалната библиотека във Видин още повече да се затвърди като модерна институция.

Десислава Иванова, директор на РБ „Михалаки Георгиев“: Искаме да разчупим малко рамката

„Идеята да направим малко по-продължителна във времето програма за честването на нашия 150-годишен юбилей и за отбелязването на 150 години библиотечно дело – Видин е, за да могат повече хора да се включат в нашите дейности, събития и инициативи“, обясни директорката на библиотеката Десислава Иванова. Тя допълни, че заедно с това е заложено на по-голяма публичност, включително засилено присъствие в социалните мрежи, така че да бъде обхванат възможно най-широк кръг потребители. „Искаме и да разчупим малко рамката и да предизвикаме по-голям интерес. Да покажем библиотеката в една по-нова светлина, с новите й дейности и функции като институция, в която все повече са застъпени визуалните изкуства и дигиталните медии и технологии. Като същевременно популяризираме и традиционните библиотечни дейности, но по малко по-новаторски начин“, подчерта директорката на Регионалната библиотека.

Литературен конкурс „Обяснение в любов към библиотеката“

По случай юбилея видинската библиотека обяви Литературен конкурс „Обяснение в любов към библиотеката“. Своите обяснения в любов към библиотеката, които трябва да са с обем не повече от 2 страници, ръкописни или в електронен формат, авторите трябва да представят до 15 март на e-mail: lovemylibrary@abv.bg или на място в Библиотеката в отдел „Читални”. Участниците ще бъдат разпределени в категория „Читател” (три възрастови групи – деца, младежи и възрастни) и категория „Библиотекар”. Победителят от всяка група ще получи награда – книги. А текстът, който впечатли най-много, ще бъде прочетен по време на юбилейното събитие по случай 150-годишнината на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”, което ще е на 20 март.

Седмица на отворените врати

От 9 до 13 март ще се проведе Седмица на отворените врати. В рамките на инициативата всеки ще е добре дошъл да разгледа библиотеката, като ще може да влезе и в хранилището, което обикновено е затворено за посещения. Отворена за посетители ще е и БиблиоПощата в Крайдунавския парк.

„Целта на Седмицата на отворените врати е да покажем, че библиотеката не се изчерпва само със заемната за възрастни, детския отдел и читалнята за периодични издания. Идвайки в библиотеката, хората са запознати с един или, в най-добрия случай, два-три отдела – но не знаят например какъв е „пътят“ на книгата“, отбеляза директорката на библиотеката. „Искаме да покажем хранилището, защото хората виждат книгите, които са в читалните. В крайна сметка искаме да покажем богатството на нашия фонд“, допълни Десислава Иванова.

Aтелие „Реставрация и консервация на стари книги“

На 9 и 10 март ще се проведе и Aтелие „Реставрация и консервация на стари книги“ с лектор д-р инж. Искра Цветанска, главен експерт по реставрация и консервация и преподавател в УниБит. Тя ще запознае участниците в ателието как да съхраняват по-старите книги, които притежават у дома. Таксата за посещение на ателието е 5 лв. Средствата, които бъдат събрани, ще се използват за закупуване на машина за почистване на книги.

Първоначално бяха обявени две ателиета, големият интерес обаче наложил да бъде обявен допълнителен час за провеждане на трето ателие, обясни директорката на видинската библиотека. „Методът, който ще покажем, не е за твърде стари и ценни книги, а за книгите, които ползваме, които четем, за книгите в домашната библиотека. В ателието за реставрация и консервация ще покажем начина, по който една книга трябва да се реставрира и консервира, за да се запази във времето“, посочи Десислава Иванова. Тя допълни, че ще се използват екологични материали, безвредни и за книгите, и за хората, така че дори деца могат да прилагат този метод.

Киновечери в библиотеката“

Програмата продължава с „Киновечери в библиотеката“ на 12 и на 16 март. Ще бъдат прожектирани известни филми, създадени по книги. Най-малките също не са забравени – за тях на 14 март от 11 часа ще има специална прожекция на анимационния филм „Робин Худ и непобедимият рицар”. Входът за киновечерите е 3 лв., като за деца е безплатно, а събраните пари отново ще отидат във фонда за закупуване на машина за почистване на книги.

Филмите, които ще бъдат излъчени, са част от богатия фонд на библиотеката. Тези и още много други произведения на и за филмовото майсторство могат да бъдат открити в отдел „Изкуство”. „Целта е да покажем какви други материали и носители на информация могат да се ползват в библиотеката освен книги“, обясни директорката на културната институция. „Все още не всички са наясно какво е богатството на фонда на библиотеката – това са книги, периодика и други документални източници; но и аудио касети, видеокасети, дори ленти и работещ магнетофон можем да покажем; компакт дискове с музика и филми; игри - могат да се ползват на място, но някои от тях могат да се заемат и за вкъщи. Така че фондът на библиотеката е изключително разнообразен“, подчерта Десислава Иванова.

Тя обясни, че със събраните от различните събития входни такси ще бъде закупена машина за почистване или, по-точно, за стерилизиране на книги. „Освен достъп до разнообразна литература, искаме да предоставим на нашите читатели и сигурност във връзка с чистотата на заеманата книга. След обмяна на опит с други библиотеки и проучване на възможностите, стигнахме до извода, че най-добрият вариант за това ще бъде закупуването на машина за почистване на книги“, посочи директорката на видинската библиотека. Десислава Иванова допълни, че тази машина действа чрез ултравиолетова стерилизация - един от новите и модерни начини за дезинфекция, като книгите се почистват отвътре и отвън в рамките на 30 секунди, неутрализират се заплахите за човешкото здраве като микроби, вируси, бактерии и др., като в същото време не уврежда книжното тяло и е лесна за употреба. Достъп до машината ще има всеки читател, желаещ да дезинфекцира книгата, преди да я занесе у дома.

На 20 март ще бъде кулминацията на събитията по случай юбилея. Ще бъде представена изложбата „150 значими личности и събития“. Със снимки, запечатали различни моменти от миналото на Регионалната библиотеката, по един по-креативен начин ще бъде разказана историята на културната институция. Отново на 20 март за пръв път във Видин ще гостува популярният формат „Пощенска кутия за приказки“. Специално за честването на 150-годишнината на библиотечното дело, в събитието ще се включат Цветелина Цветкова („Лейди Гергана“), Ники Станоев, Любен Дилов-син, Гери Турийска. По време на събитието „Лейди Гергана“ ще прочете и текста на победителя в литературния конкурс „Обяснение в любов към Библиотеката“.

НИЕ

Програма на събитията за отбелязване на 150 години библиотечно дело във Видин

09-10 март – Aтелие „Реставрация и консервация на стари книги“ с лектор д-р инж. Искра Цветанска

09.03.2020 г. – 16:00 часа;
10.03.2020 г. – 10:00 часа;

10.03.2020 г. – 18:00 часа.
Вход: 5 лв.

09-13 март – Седмица на отворените врати
Всеки е добре дошъл да разгледа Библиотеката от 10:00 ч. до 17:00 ч.
 

12 и 16 март – Кино вечери в Библиотеката
Две прожекции на известни филми, създадени по книги, начален час 18:00 ч.

14 март – прожекция за деца, начален час 11:00 ч.

Прожекциите са със символичен вход от 3 лв., а за децата е безплатно.

14 март – изложба „Когато децата творят“, откриване – 11:00 часа в „Зала за изяви“

20 март – Изложба „150 значими личности и събития“

20 март – Пощенска кутия за приказки, 18:00 ч., Симфониета Видин