150 колоездачи от 7 държави стартират от Видин за 10-ото юбилейно издание на Дунав Ултра

12 общини партнират за единственото по рода си спортно-туристическо събитие в България
Сподели: 

На 4-ти септември, близо 150 любители колоездачи от седем държави  - България, Румъния, Полша, Украйна, Германия, Белгия и Великобритания, се събират в гр. Видин за масовото изминаване на маршрута Дунав Ултра. Стартът на 10-то юбилейно издание на велопохода ще бъде даден на 5-ти септември от Видин, а каузата на събитието е популяризиране на над 110 населени места по поречието на река Дунав и Добруджа, откъдето туристически веломаршрут N1 в страната преминава. 
Ветерани, любители и по-напреднати атлети ще се включат в инициативата. Сред участниците и тази година ще бъдат проф. Антоанета Момчилова от Русенския университет (80 г.), и Евелин Евлогиев, който вече измина маршрута с български велосипед "Балкан". 
Първи на старта ще се наредят по-напредналите колоездачи, които имат лично предизвикателство и амбиция да изминат дистанцията от 700 км за по-малко от 48 часа. Участниците, изминали маршрута повече от 3 пъти, ще бъдат с изписани имена на колоездачните им блузи, а всички, които успешно достигнат до крайната точка – Дуранкулак, в рамките до 10 дни - ще се сдобият със Сертификат.
Общо 12 са общините, които се включват като официални партньори, като за целта ще организират по време на прехода на колоездачите подкрепителни пунктове - т.нар. Контролни точки. Локациите са специално избрани места, откъдето велотуристите ще преминават и споделят снимки.
Очаква се по време на масовото му изминаване, кампанията  да привнесе в местния туризъм над 250 000 хил. лева. Инициативата има собствено мобилно приложение с информация за забележителности, логистика и близо 300 препоръчани партньори - по този начин всеки сам може да организира преминаване в този интересен регион.
Официални партньори на предстоящото събитие са: Община Видин, Община Мизия, Община Оряхово, Община Долна Митрополия, Община Гулянци, Община Белене, Община Никопол, Община Две Могили, Община Русе, Община Силистра, Община Генерал Тошево и Община Шабла.