22 кг антични монети и предмети задържаха на Дунав мост при Видин

Сподели: 

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване на опит за контрабанда на антични предмети през ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, след като митническите инспектори от отдел „Борба с наркотрафика“ задържаха 22 кг антични монети и предмети при извършена проверка на лек автомобил в района на Дунав мост при Видин.

Около 01,30 ч. На 27 януари на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат е пристигнал лек автомобил, м. „Ауди“, с австрийски регистрационни номера, движещ се от Турция през България. Превозното средство е управлявано от Б.Ш., гражданин на Турция и България. Митническите служители отклонили за щателна митническа проверка превозното средство. В конструктивните кухини на облегалките на седалките инспекторите установили пакети, опаковани с найлон и черно тиксо. Водачът на превозното средство е заявил, че в тях има монети.

За случая незабавно е уведомено Гранично полицейско управление на МВР гр. Видин и разследващия полицай. В условията на неотложност е извършено претърсване и изземване. Описано е съдържанието на намерените 21 пакета - множество предмети с монетна форма от бял и жълт метал, фрагменти, предмети с форма на накити и други, имащи признаци на артефакти. По-голяма част от тях са покрити с патина.

Б.Ш. е привлечен в качеството на обвиняем за опит за изнасяне на културни ценности през границата на страната. Понастоящем с постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Видин да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо лицето.

Снимки: Агенция "Митници"