25 милиона лева ще бъдат инвестирани за развитието на Свободната индустриална зона във Видин

Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при посещението си в крайдунавския град
Сподели: 

25 милиона лева ще бъдаят инвестирани в модернизация на Свободната индустраилна зюона във Видин. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който днес (30 януари) посети Видин. „Към момента има изготвен проект от страна на Национална компания „Индустриални зони“ за финансиране, което ще е по Плана за възстановяване и устойчивост. Съвместно със собственото финансиране говорим за 25 милиона лева, които ще бъдат инвестирани във вътрешна инфраструктура и подготовка на самия терен, който има наистоина потенциал да се превърне в регионален логистичен хъб – имаме връзка с жп транспортт, с пристанище, близка връзка до Дунав мост, което дава всички предпоставки да се развите този регион като логичстичен и интермодален хъб“, каза министър богданов пред журналисти след края на работната среща, която проведе с кмета на община Видин д-р цветан ценков и неговия екип. 

„Много проекти обсъдихме, като част от тях вече са в процес на развитие. Това, което е важно, е че най-доброто за Видин тепърва предстои – имаме завършване на магистралата, така че до година-година и половина очакваме пътната връзка към Видин и оттук-нататък към Северна и Западна Европа да бъде доста по-облекчена, което със сигурност ще даде един нов икономически тласък на целия регион“, посочи министърът на икономиката. Той сподели, че е впечатлен от данните за туристите, които са посетили Видин през последната година. „Това е една страхотна възможност, отчитайки и историческото значение на Видин и всички културни и национални обекти, които могат да се видят в региона. Така че със сигурност това трябва да е един основен фокус както на местната власт, така и на държавата. 
Министър Боградов съобщи, че приоритет ще е модернизацията на производството на „Ел Би Булгарикум“ във Видин, както и възможността да бъде разкрита паралелка за дуално обучение, кяото да бъде и финансирана от държавното предприятие. 

„Обсъдихме някои конкретни идеи и стъпки за насърчаване на инвестициите, за изграждане на допълнителен капацитет в Общината, така че тук ние ще се ангажираме от страна на Министерство на икономиката да работим с експертите, които ще бъдат номинирани от страна на Общината като един екип, така че да можем да предоставим едно високо качеството на нивото на обслужване на потенциални инвеститори, които ще бъдат заинтересовани да бъдат във Видин“, каза още министърът на икономиката. 

Народният представител Любен Иванов от своя страна изрази задоволство, че след три години работа проектът за модернизиране на Свободната индустриална зона във Видин е пред своята успешна реализация. „Започнатото по времето на Кабинета „Кирил Петков“ сега е пред своето финансиране – да се модернизира Свободната икономическа зона във Видин, да имаме модерно ВиК, модерна ел. инсталация до всеки един имот, да има възможности за разпространение на газ в индустриалната зона. За да могат да се получат едни условия, при които инвеститори от чужбина да могат да дойдат тук, да инвестират спокойно и нашата индустриална зона да бъде конкурентна на тези в Южна България и в останалите части на страната“, отбеляза Любен Иванов. 

Народният представител коментира и новият принцип на финансиране на общински проекти, който настоящото правителство въведе. „Даде се възможност на общините да кандидатстват с определени проекти и тези проекти да бъдат защитени пред Министерски съвет. Хубавото е, че докато траеше процесът на изясняване на т.нар. чл. 107 от закона за държавния бюджет, ние с Община Видин успяхме да работим в много добър синхрон и да подготивм максимално много проекти, същевременно да поготвим искания за отпускане на пари за проектиране на бъдещи реконструкции. Това доведе до съсредоточаване в община Видин  на 1 300 000 лева за проектиране на улици, на обществени сгради“, отбеляза народният представител. Той допълни, че гтова дава възможност в следващите години да бъде променен обликът на Видин. „Защото имаме възможност да кандидатстваме за допълнително финансиране през март месец, за около 12 милиона. Същевременно предстои отварянето на програмата „Региони в растеж“, където Видин, заедно с Плевен ще могат да разделят 100 милиона на конкурентен принци и ние имаме възможността да се подготвим, да вземем максимално много пари, за да може Видин наистина да промени своя изглед. Също така имаме възможности по така наречените концепции за интегрирани териториални инвестиции“, посочи Любен Иванов. 

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков изказа удовлетворението си от проведената среща: „Това е първото правителство, което равнопоставя общините и не се отнася към тях политически. Така се дава огромен шанс на Видин с всички проекти, които ще бъдат финансирани. Позволявам си да благодаря на цялото правителство, на министър Богданов, като очакваме и други министри да посетят Видин“. Градоначалникът изрази надеждата си, че нашия град го очаква добро бъдеще, каквото заслужава. 
 

НИЕ