30 от заразените с коронавирус медицински специалисти във Видин вече са излекувани

Всички пациенти, които постъпват за лечение във видинската болница, превантивно се тестват за COVID-19
Сподели: 

Към 22 май (петък) 30 от общо 45-те заразени с коронавирус медицински специалисти във Видин вече са излекувани, тоест дали са две отрицателни. Добрата новина съобщиха от Областна администрация – Видин, позовавайки се на данни от Регионалната здравна инспекция. Как това ще се отрази на работата на болницата и какви превантивни мерки взима ръководството, за да се предотврати нов епидемичен взрив, за вестник „НИЕ“ разказа д-р Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ „Света Петка“.

„На хората, които се връщат, взимаме по още една проба, за да съм сигурна, че наистина са отрицателни, и започват работа“, обясни д-р Найденова. Тя допълни, че се надява

до началото на юни месец неврологичното отделение да възстанови своята дейност –

основно това зависи обаче от връщането на лекарите на работа. „Медицинските сестри започват да се връщат, но началникът на неврологията, например, все още е в болничен. И това всъщност ни е проблемът – с лекарите“, обясни прокуристът на видинската болница.

Д-р Найденова съобщи, че лекари, преди работили в болницата, но в последствие напуснали и сега работещи в доболничната помощ, са обещали да се върнат в лечебното заведение. „Ако наистина дойде някой от тях, веднага започваме да работим, няма да чакаме връщането на колегите от карантина“, посочи д-р Найденова.

Лекар от София преди дни започна работа във видинската болница – към момента д-р Гронков работи в Спешното отделение, но е заявил готовност при нужда да влезе и в инфекциозната структура, където се лекуват пациенти с коронавирус. „Чакаме още един лекар, който е от Пловдив, да дойде в началото на седмицата. Надявам се да дойдат и други лекари“, сподели д-р Найденова. Тя допълни, че и двамата медици са заявили, че са готови да останат докато има нужда от тяхната помощ.

Пациентите, които се нуждаят от болнично лечение, не бива да се притесняват или да имат описания, че биха могли да се заразят, подчерта прокуристът на видинската болница. „Прави се непрекъснато дезинфекция с новата лампа – „Екстерминатора“, която получихме като дарение. Освен това по решение на ръководството се вземат проби за PCR на всички постъпващи за лечение, за да сме сигурни за себе си и за останалите пациенти, че хората, които влизат в болницата, не са заразоносители, без самите те да подозират. Така че рискът е максимално минимализиран“, обясни д-р Найденова. Тя подчерта, че предпазни средства за персонала има достатъчно и в нито един момент не е имало недостиг.

НИЕ