37 млн. лв. от държавата за разширяване и модернизиране на индустриална зона Видин

Сподели: 

37 млн. лв. ще бъдат инвестирани за разширяване и модернизиране на индустриалната зона във Видин. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която днес (7 юни) посети индустриалната зона. Нинова определи възстановяването на зоната като златна възможност за развитие на Северозапада и подчерта, че това е част от един сериозен план за възстановяване на Северозападна България.
„От 1991 г. тази зона не е модернизирана, готови сме с абсолютно детайлен анализ какво трябва да направим – да възстановим ВиК системата, пътищата между отделните халета, ремонт на халетата, енергийната система, пречиствателна станция. Една мащабна инвестиция – около 37 млн. лв.“, обясни Нинова. Тя заяви, че работата започва още през следващата седмица.
„Финансиране е осигурено по няколко линии. Едното е по Плана за възстановяване и устойчивост, като може със средства от националния бюджет веднага да започнем, а след това средствата да се възстановят. Другата новина, която искам да съобщя, е, че за пръв път Правителството договори за новия период от всички оперативни програми 50% - тоест половината, да бъдат насочени към Северозападна България. Третото е да започнем лека полека със собствени средства от Национална компания „Индустриални зони“ първите ремонти, за да можем да посрещнем инвеститори“, коментира още министърът на икономиката и индустрията.
Нинова обяви, че вече има заявен интерес от четири много сериозни немски фирми да се настанят във видинската индустриална зона, което ще означава съживяване на района. Става въпрос за немски инвеститори, които търсят място за фабрика за производство на части за автомобили, сградна и отоплителна техника, спортни лодки.
В момента се водят разговори с Министерството на земеделието за разширяване на индустриалната зона с два терена, които са публична държавна собственост.