38 полицейски служители от област Видин наградени с „Писмена похвала“ по случай професионалния празник

Сподели: 

 

38 полицейски служители от област Видин са наградени с „Писмена похвала“ по случай професионалния празник, който се отбелязва днес – 8 ноември, Архангелова задушница. От Областната дирекция на МВР съобщиха, че директорът старши комисар Петър Коцин е отличил 12 полицаи. Началникът на Районно управление – Видин главен инспектор Красимир Тренчев е наградил 18 полицейски служители от районното управление. Началникът на РУ – Белоградчик главен инспектор Олег Иванов е наградил 8 полицаи от структурата.

По случай празника ст. комисар Коцев е поздравил колегите си, като им е пожелал здраве, благополучие, житейски късмет и е призовал: „Бъдете сърцати и последователни в делата. Да множим професионалните успехи и да работим всеотдайно - с чест и достойнство, за добруването на хората и България.“

Българската полиция отбелязва своя професионален празник на 8 ноември – Архангеловден. Честван е за първи път през 1924 г., а инициативата е на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и след консултации със Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил (21.11. по стар стил). Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че „този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуването на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите“.
При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона.
С телеграма №7932/24.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на всички окръжни управители: „За патронен празник на цялата полиция в Царството се определя денят на Св. Архангел Михаил – 21.11. (8.11. - нов стил)“.
След 55-годишно прекъсване честването на празника е възстановено по предложение на Националния полицейски синдикат.
С решение на Министерски съвет традицията на 8 ноември да се отбелязва професионалния празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.