3D възстановка на античната крепост Бонония може да бъде видяна в музей „Конака“

Сподели: 

3D реконструкция на античната римска крепост Бонония вече могат да разгледат посетителите на музей „Конака“ във Видин. Тази възможност е факт благодарение на монтираното неотдавна в музея електронно устройство – киоск с 43-инчов интерактивен дисплей. Новата модерна придобивка предоставя и разнообразна друга информация. Подробности пред вестник „НИЕ“ разказа Ваня Ставрева, ръководител на отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей във Видин (РИМ).
Киоскът е поставен в зала „Античност“ в музей „Конака“, тъй като информацията, която съдържа, е тематично свързана именно с археологическата експозиция. „Туристите, които посещават музея, попадайки в зала „Античност“, минават първо покрай този киоск. Така всеки, който има интерес, ще може на него да получи информация, свързана с римския Дунавски лимес, тъй като той ни е предоставен в рамките на проект „Живият дунавски лимес“, по който Регионалният исторически музей е асоцииран партньор“, обясни Ваня Ставрева.
Тя допълни, че е предоставена информация на няколко езика за това какво представлява римският Дунавски лимес (иначе казано - границата на Римската империя по река Дунав с прилежащата фортификационна система, която е съставлявала външния отбранителен пръстен на империята), представени са основни понятия, маркирани са и ключови дати от развитието на лимеса, за да получат посетителите и тази информация, дори когато не са пожелали да се възползват от екскурзоводска услуга. Качени са и няколко видеофилма, които основно представят реконструирания прототип на римски кораб – лусорията „Danuvina Alacris“, който посрещнахме и в нашия град.
„Това, което тепърва ние, работещите в музея, ще допълваме като съдържание, е повече информация за проучванията на антична Бонония. Нашето намерение е да представим и някои от най-ценните археологически находки – първоначално от Бонония, а след това може би ще разширим информацията и с други антични обекти в областта. Има много интересни научни публикации, които също бихме искали да направим достъпни за всеки, който би желал да получи повече информация“, каза още археологът.
Може би най-атрактивна за посетителите е възможността да видят 3D възстановка на античната крепост „Бонония“. Това става чрез поставен QR-код, при чието сканиране посетителят може да види реконструкция на начина, по който може би е изглеждала Бонония. „Само виждайки останките, които излизат на мястото, което проучваме от няколко години, може би не всички могат да си представят мащабите на антична Бонония, която е била с площ около 200 декара. Тази 3D реконструкция дава възможност за „поглед“ от различни страни, включително и от Дунав, как може би е изглеждала тази доста мощна фортификация, която някога се е издигала на мястото, където днес е нашият град“, каза ръководителят на отдел „Археология“.
Стикери с QR-кода, чрез който се отваря 3D реконструкцията, са поставени във всички обекти на РИМ – Видин: освен в музей „Конака“ също и на „Баба Вида“, Епиграфския център, музей „Кръстатата казарма“, както и в Художествената галерия.
Чрез сканирането на друг QR-код пък се отваря страница, разработена в рамките на проекта за „Жив Дунавски лимес“. Той също съдържа интерактивна информация и дава възможност да бъдат разгледани най-значимите обекти по цялото течение на Дунав – от Германия до устието на реката при Черно море, включително обекти от Видинска област.
„Мисля, че новите възможности, които музеят във Видин предоставя, ще насочат вниманието и към тази част на историята на града и на региона. Тъй като историята на Видин не се изчерпва само със средновековната крепост „Баба Вида“, но и с периоди от преди това“, сподели Ваня Ставрева. Допълни, че вече в музей „Конака“ са идвали посетители, научили за новата придобивка. Според Ставрева именно подобни нови и модерни начини за предоставяне на информация са начинът видинският музей уверено да стъпи в 21 век в технологично отношение.