50-годишен юбилей отбеляза Ансамбъл „Дунав“

Представеният по този повод концерт-спектакъл бе и по случай 80 години от рождението на маестро Генчо Генчев
Сподели: 

Половинвековният юбилей на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ (АНПТ) бе отбелязан снощи с великолепен концерт. Представеният музикално-танцов спектакъл, озаглавен „Дунав – мелодия и багри“, бе посветен и на 80 години от рождението на Генчо Генчев, композитор и дългогодишен ръководител на видинския ансамбъл. Залата на Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“ се оказа тясна, за да побере всички почитатели на фолклорното изкуство, желаещи да станат част от празника и да се преклонят пред паметта на оставилия незаличима следа във фолклора на Северозапада маестро Генчев.
Първата част на концерта бе своеобразна ретроспекция на живота и творчеството на Генчо Генчев, като бяха припомнени най-важните моменти от неговата биография и приноса му за изучаването и опазването на родния фолклор (виж карето). Тя завърши с представянето на филм, разказващ историята на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“, който за изминалите 50 години се превърна в една от емблемите на Видин и стана безспорен посланик на местния ни фолклор както в България, така и по света.
По време на спектакъла залата бе огласена от песните „Рано ранила Драгана“, „Менците дрънкат“, „Месечинко“, „Мари, Марийко“, „Пита ле моме вашите“, „Крайдунавски напеви“ и др., в изпълнение на талантливите солисти на Ансамбъла. Публиката се наслади и на невероятни танцови съчетания, сред които „Среща край реката“, „Ширто“, „Грънчари“, „Пролетен момински танци“, „Острокапци“, „Гъмзовяна“.
На финала с бурни аплодисменти зрителите посрещнаха на сцената ръководния и творческия екип, благодарение на който концерт-спектакълът стана факт: Юлияна Димитрова, директор на Общински културен институт „Дунав“; Дилян Митов, ръководител и диригент на АНТП „Дунав“; Димитър Карчев, хореограф; Васил Минков, концерт-майстор; Надя Христова, балет-майстор; Ягода Ванкова, гардероб; Лора Асенова, ръководител на хор „Цвят”; Георги Гаров, режисьор.
Кметът на Видин д-р Цветан Ценков изказа благодарност за невероятния концерт, който артистите от АНПТ „Дунав“ подариха на видинската публика. „Думите са безсилни да опишат това, което изпълни сърцата на всички, събрали се в тази зала. Тези багри от гласове са неописуеми, тези невероятни ритми и танци оставят без дъх всеки един от нас! Дълбок поклон пред тези носители на българската духовност! Дълбок поклон и пред един прекрасен човек и добър приятел какъвто бе бай Генчо!“, каза видинският кмет. По случай юбилея, той връчи на директора на ОКИ „Дунав“ Юлияна Димитрова и на ръководителя и диригент на Ансамбъла Дилян Митов поздравителен адрес и почетен плакет на Община Видин.
Приветствия поднесоха още Станислав Почекански, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Мирослав Аспарухов, заместник-председател на Федерацията на българските фолклорни групи към Международната федерация на националните фолклорни федерации.
По случай празника, АНПТ „Дунав“ бе удостоен с почетна грамота и плакет от Федерацията на българските фолклорни групи. Бяха връчени и отличия от Съюза на българските музикални и танцови дейци. С Бронзова лира бяха наградени танцьорите Цветко Цветков и Милен Василев. Сребърна лира получиха гайдарът Светлин Ницов и Силви Сливенов, концерт-майстор и бивш главен художествен ръководител на Ансамбъла. Със Златна лира бе награден хореографът Цветан Лозанов. Със същото отличие посмъртно бе удостоена първата солистка на видинския ансамбъл Мария Рангелова. Със Златна лира бе отличен също така и АНПТ „Дунав“ – за високи художествено-творчески постижения и по случай юбилея. Най-голямата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци бе връчена и на артист-оркестранта Мирослав Марков, по случай 60 години на сцена.
В знак на признателност за подарените два часа, изпълнени с магията на българския фолклор, АНПТ „Дунав“ получи цветя от министъра на културата проф. Велислав Минеков, Община Видин и още много институции и организации.
Памет за маестро Генчо Генчев
Генчо Генчев е роден на 23.11.1942 г. в град Кула, където завършва и средното си образование. През 1976 г. завършва Музикалната академия „Панчо Владигеров” със специалност хорово дирижиране при професор Анна Белчева. Паралелно с това постъпва на работа в читалище „Просвета 1882” в град Кула като диригент на самодеен хор. През 1975 г. става главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав” – град Видин.
Професионалните изяви на маестро Генчев далеч надхвърлят пределите на родния му край. Композитор и консултант е на хор „Чубрица” град Амстердам – Нидерландия. Пише за трио „Пауни” – Нидерландия. Автор е на ансамбловото съчетание на отбора по художествена гимнастика за Олимпиадата в Атланта през 1996 г. Автор е на над 100 обработки на акапелни песни и музика за танцови постановки.
Творческите приноси и дейността на твореца Генчо Генчев са многопосочни. Той е един от най-активните радетели за опазването на фолклорната култура на Северозападна България. Като дългогодишен изследовател на културното наследство на региона, той създава музикални произведения, в които са вплетени мотиви от музиката на общностите в този край. Съвместната му дейност и общуване с творци – музиканти като Кирил Стефанов, Николай Кауфман, Иван Вълев, Милчо Василев и др., изграждат неговия творчески профил и професионален стил. Общата му работа с хореографите Кирил Дженев, Георги Хинов, Йордан Янакиев, Петър Димитров, Христо Димитров и други ни оставиха едни от най-красивите и богати в естетическо отношение музикално-танцови произведения. Непрекъснатите търсения на Генчо Генчев го правят част и от най-новите тенденции в изкуството на фолклорните ансамбли. Доказателство за това е участието му като композитор в проекта на Христо Димитров и Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ – „Осмото чудо“.
Но може би  най-важното нещо, с което маестро Генчо Генчев ще остане завинаги в сърцата на хората, които са имали щастието да го познават, е неговото отношение към артистите, хуманността и любовта му към изкуството и живота.